Povežite se

Lifestyle

Hoćemo li uskoro piti i kafu iz laboratorije?

Objavljeno

na

Kafoljupci će ubuduće možda ispijati kavu proizvedenu u Petrijevoj zdjelici, a ne na plantaži, kažu finski naučnici koji se nadaju da su u laboratoriju uspjeli uzgojiti održivu kafu.

“To je doista prava kafa jer u ovom proizvodu nema ničega osim – kafe”, kaže Heiko Rischer, pokazujući zdjelicu punu smeđeg praha.

On i njegovi kolege iz finskoga Tehničkog istraživačkog instituta VTT vjeruju da će se proizvodnjom ovakve kafe izbjeći brojni problemi u okolišu koje izaziva masovna proizvodnja jednog od najpopularnijih napitaka u svijetu.

Njihova kafa nije samljevena iz zrnja, već je uzgojena iz skupine stanica biljke kafe u strogo kontroliranim uvjetima u bioreaktoru.

Kad se preprži, prah se može pripremati na potpuno jednak način kao i konvencionalna kafa.

Kafa je problematična

Rischerova skupina koristila se istim načelima stanične poljoprivrede kakva se koriste za proizvodnju mesa u laboratoriju i ne uključuju klanje stoke. Takvo je meso prošle godine u Singapuru dobilo odobrenje za prodaju.

“No kafa je problematičan proizvod”, rekao je Rischer, djelomično i zbog toga jer su zbog porasta globalnih temperatura postojeće plantaže manje plodonosne pa uzgajivači krče šume da bi osigurali mjesto za nove usjeve.

“Tu je i problem prijevoza, kao i upotreba fosilnih goriva. U potpunosti ima smisla tražiti alternativu”, smatra Rischer.

Tim sada provodi analizu o tomu u kolikoj bi mjeri bilo održivo masovno proizvoditi kafu u laboratoriju, no Rischer vjeruje da bi za takav proces trebalo manje radne snage i manje troškova nego za konvencionalnu kavu.

Profesionalni kušači 

Kafoljupcima će za uspjeh laboratorijske kafe ključan biti njezin okus, ali zasad samo posebno obučeni kušači imaju dopuštenje probati je jer se zakonski radi o “novoj vrsti hrane”.

“Zasad je oni smiju samo kušati i ispljunuti, ne smiju je progutati”, rekao je znanstvenik Heikki Aisala, stručnjak za osjetilnu percepciju koji vodi skupinu kušača u sklopu finskog projekta.

“U usporedbi s regularnom kafom, stanična je manje gorka”, što je možda posljedica nešto manje količine kofeina. No mi nismo profesionalni pržitelji kave, a znamo da se mnogi okusi stvaraju baš tokom toga procesa”, dodao je Aisala.

Rischer smatra da će trebati najmanje četiri godine prije nego što kafa iz laboratorija dobije dozvolu regulatora za komercijalnu upotrebu.

Projekt bi mogao biti važan i za samu Finsku, koja je među vodećim zemljama svijeta u konzumiranju kafe po stanovniku.

“Ovdje za to definitivno ima puno entuzijazma”, rekao je Aisala.

N1

Oglašavanje

Lifestyle

Nikola Grbešić ima 102 godine i još vozi automobil

Objavljeno

na

By

Nikola Grbešić je rođen u Mostaru 26. novembra 1919. godine i jedan je od najstarijih stanovnika sarajevske općine Centar, a živi u sarajevskom naselju Bjelave. Prije nekoliko dana, Nikola je proslavio 102. rođendan.

Nikola i danas vozi svoj automobil kojeg je na poklon dobio od kćerke za stoti rođendan. Kazao je da mu vozačka, koju posjeduje od 1949. godine, ističe sredinom februara naredne godine i da je želi produžiti.

“Zdravlje me dobro služi. Još uvijek mogu voziti i imam sve što mi treba u životu. Kćerka i sin me paze i šalju mi sve što mi treba. Ako nekog interesuje recept za dugovječnost, onda je to mir u kući”, kazao je Nikola.

Nikolu su danas posjetili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo i dopredsjedavajuća Ira Adilagić. Uz želje za dobro zdravlje, predstavnici Vijeća su za rođendan donijeli prigodne poklone i zaželjeli Nikoli još mnogo godina života u dobrom zdravlju. Današnjoj posjeti je u ime Savjeta Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ prisustvovala i predsjednica Senada Jamaković.

N1

Nastavite sa čitanjem

Lifestyle

Zaboravite na struganje: Brzi trikovi kako brzo odlediti vrata, brave i stakla na automobilu

Objavljeno

na

By

Stakla prekrivena mrazom i ledom baš nikad ne zalijevajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja.

Imate li mogućnosti, uvijek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok, po mogućnosti da ga ne zaklanjaju zgrade i kuće. Tako će prve jutarnje zrake polako otapati led i mraz na vjetrobranskom staklu.

I stavljanje kartona na stakla je odličan način prevencije stvaranja leda. Umjesto kartona možete staviti i stari ručnik.

Također, možete napraviti domaću tekućinu za odleđivanje koju ćete ujutro samo pošpricati po zaleđenom staklu i tako izbjeći struganje. Vrlo je jednostavno.

U bocu stavite litru alkohola, decilitar vode i 1 čajnu žlicu deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept – ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

Želite li da se brisači ne zalijepe za zaleđeno stakla, stavite na njih stare čarape. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti. Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako ih ‘zapakirate’ u plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

Zaštitite i brave od leda – tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći. A želite li zaštititi vrata od zaleđivanja, da ih ujutro možete bez problema otvoriti, posegnite za nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Ukoliko se nađete negdje u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. Ići će malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći sjesti u auto i odvesti se kući.

Tu je i trik kako da vam se stakla u vozilu ne zamagle, što je čest slučaj tijekom hladnih dana. Vrlo je jednostavno – premažite sva stakla pjenom za brijanje i dobro protrljajte papirnatim ubrusom, sve dok višak ne nestane. Istu metodu možete koristiti i kod kupaonskih ogledala, piše 24sata.

Uz to, napunite stare čarape pijeskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pijesak upija vlagu pa će tako smanjiti njezinu količinu i u vašem vozilu.

Stakla prekrivena mrazom i ledom baš nikad ne zalijevajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja. Bolji izbor je mlaka voda koju na staklo nanosite krpom.

 

Buka

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije