fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

BiH

Hoće li pojedini privrednici u Federaciji BiH ipak morati kupovati nove fiskalne kase? | RTV TK

Posljedice pandemije osjećaju se u svim oblastima privrede, a nemogućnost nabavke određenih sirovina i materijala za rad sve je veća.

Tako se i Tring d.o.o. Complete Engineering iz Gračanice, firma koja je vodeći proizvođač fiskalnih sistema za područje Federacije BiH i i ponuđač kvalitetnih proizvoda, usluga i rješenja iz oblasti informatike, elektronike i mašinstva, našla u problemu.

U pismu koje su poslali Ministarstvu finansija Federacije BiH, iz firme Tring istakli su nemogućnost osiguravanja rezervnih dijelova za fiskalne kase iz prethodnih generacija.

“Ključni razlozi za to su posljedice prouzrokovane pandemijom te novim pravilnikom, gdje su tačno definisani uslovi novih uređaja. Shodno tome, mi smo sve svoje strane dobavljače informisali i zajedno radili na planu nabavke elektronskih komponenti za nove uređaje te potpisali nove ugovore i obaveze po istom. Iz toga proizilazi da za uređaje starije generacije nismo u mogućnosti osigurati rezervne dijelove, osim za uređaje u garantnom roku, kako je i definisano u sada već starom Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH”, stoji u pismu koje je potpisao direktor ove firme Nihad Hodžić.

Zamjenu fiskalnog modula i matične ploče, kažu, moguće je vršiti isključivo na fiskalnim uređajima koji su inicijalno fiskalizirani u periodu od 1. septembra 2019. do 1. septembra 2021. godine.

Ostaje pitanje da li će oni koji imaju starije uređaje u Federaciji BiH ipak morati zamijeniti svoje fiskalne kase ili će ipak biti osigurani rezervni dijelovi i za starije uređaje, s obzirom na to da dosta privrednika u FBiH ima upravo takve.

Podsjetimo da je u septembru Pravilnik o fiskalnim sistemima, kojim je bila predviđena obaveza da privrednici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, iako nije prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH, bio objavljen u Službenim novinama. Nakon toga, brojni privrednici, ali i opozicija, usprotivili su se ovoj odluci federalne ministrice finansija Jelke Milićević, ističući kako bi to bio ogroman udar za privredu. Isticali su kako bi nabavka novih fiskalnih uređaja značila dodatni trošak od nekoliko desetina, pa i stotina hiljada maraka.

Nakon pritiska, sredinom decembra Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH stavljen je van snage, nakon čega su i privrednici mogli predahnuti.

(RTVTK/Klix.ba)

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...