fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Hercegovački div ide u puno preuzimanje vodećeg proizvođača keksa u Hrvatskoj

Širokobriješka kompanija Mepas predložila je da se na sljedećoj Glavnoj skupštini Koestlina donese odluka o istiskivanju manjinskih dioničara (takozvani squeeze out).

Osim manjinskih dioničara Mepas bi trebao otkupiti i dionice u vlasništvu same kompanije.

Glavna skupština sazvana je za 13. oktobar ove godine na kojoj manjinski dioničari neće moći osporiti takvu odluku, no najveći među njima najavljuje da će osporiti vrijednost otpremnine, javlja Lider.

Mepas ima 89,16 posto dioničkog udjela u bjelovarskom konditoru Koestlinu, dok manjinski dioničari imaju 4,34 posto. Preostali udio od 6,5 posto otpada na vlastite dionice Koestlina, a prema prijedlogu odluke o istiskivanju Mepas će otkupiti i te dionice (ukupno s dionicama manjinskih dioničara to je 10,84 posto).

Kako piše u prijedlogu odluke Glavnoj skupštini, za prenesene dionice Mepas će manjinskim dioničarima i Koestlinu isplatiti otpremninu u novcu u iznosu od 68,81 eura za jednu dionicu Društva koja je u cijelosti otplaćena i na kojoj ne postoje upisani tereti.

Za dionice koje pak nisu u cijelosti otplaćene i/ili na kojima postoje tereti, otpremnina koja će se platiti manjinskim dioničarima bit će umanjena za stvarni iznos tereta i/ili za iznos obveze otplate.

Inače, temeljni kapital kompanije Mepas iznosi 12,8 miliona eura, a na čelu su joj Krešimir Pajić (predsjednik) i Ivan Grbešić (član Uprave).

Lanjski prihod joj je povećan na 22,5 miliona eura (u 2021. iznosio je 19 miliona eura), dok je gubitak iznosio 773,3 hiljade eura.

Kompanija stara više od 100 godina

U tvornici Koestlin više od 100 godina proizvode se keksi, čajna peciva, vafli, trajna slana peciva (štapići i pereci) te ekstrudirani proizvodi tipa flips, podsjeća BiznisInfo.ba.

Proizvodnja se odvija na deset proizvodnih linija u pet proizvodnih procesa instaliranog kapaciteta 25.000 tona na godinu, ostvarivog radom u tri smjene.

Danas Koestlin zauzima prvo mjesto u izvozu keksa i srodnih proizvoda, vafla na području EX YU i ostalih zemalja, dok u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto u prodaji keksa, a drugo u prodaji vafla.

Koestlin 60 posto ukupne proizvodnje plasira na strana tržišta, osobito u Bosnu i Hercegovinu, Poljsku, Sloveniju, SAD, Švedsku, Slovačku, Češku, Rusiju, Srbiju, Hong Kong, Izrael, Jordan, Australiju, UAE, Austriju, Italiju i Crnu Goru.

Gigant iz Širokog Brijega

S druge strane, iz kompanije Mepas stoji moćna hercegovačka porodica Grbešić. Kompanija je poznata i po najvećem tržnom centru u Mostaru i cijeloj Hercegovini.

Oni su vlasnici nekih od najvećih hrvatskih kompanija, poput Brodomerkura, Kandita i Saponije.

Nedavno su nastavili svoj poslovni “pohod” u Hrvatskoj, preuzimanjem jednog od najpoznatijih hotela u Makarskoj – Hotela Park.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...