Povežite se sa nama

Magazin

Gotov za tren: Brzi cheesecake u čaši bez miksera i pećnice

Objavljeno

-

Torta ili kolač od sira brojnima je omiljeni ljetni desert osvježavajući, ukusan i, najvažnije, lagane teksture koja ne opterećuje želudac. Pa baš kada smo pomislili da bolje od navedenog ne može otkrili smo još laganiju, u pripremi, ali i sastojcima malu sestricu obožavanog deserta. Za njezinu pripremu ne morate niti uključiti pećnicu.

Podloga ili baza:
– 50 g integralnog keksa
– 25 g maslaca omekšanog na sobnoj temperaturi

Krema:
– 100 g grčkog jogurta
– 50 g svježeg krem sira
– 75 g slatkog vrhnja
– 1 žlica šećera u prahu

Preljev:
– 250 g šumskog voća
– 1 žlica šećera
– 1 žlica svježe cijeđenog soka limuna

Priprema:

1. Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela žlice, te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača.

2. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena.

3. U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja.

Savjet: Doza navedenih sastojaka dovoljna je za 3 porcije deserta ili manje ovisno o veličini čaše. Voće u preljevu možete mijenjati po želji, ali uz sir najbolje odgovara kiselkasto voće poput višanja, malina, kupina i svih vrsta bobičastog voća.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Magazin

Devet tajna savršene kajgane

Objavljeno

-

Od

Možda vam se čini da je kajgana jedno od najjednostavnijih jela i da nije potrebno mnogo vještine da pripremite ukusan obrok. Međutim, mali trikovi mogu praviti razliku između običnog i jela koje mami osmijeh.

1. Ne kuhajte na visokoj temperaturi

Ovo je važno – pripremajte kajganu na niskoj temperaturi. Naravno, bitt će vam potrebno više vremena da se spremi, ali smanjuje se rizik da dobijete suha ili zagorjela jaja.

2. Nemojte dugo pržiti

Važan trik za pripremu ukusne kajgane je da znate kada je pravi trenutak da isključite ringlu. Jaja će nastaviti da se prže na zaostaloj temperaturi. Isključite ringlu dok su jaja još vlažna, ali ne previše.

3. Koristite svježa jaja

Svježa jaja su ukusnija, pa je tako mnogo bolja kajgana napravljena od namirnice koja nije duže od sedam dana bila u frižideru.

4. Miješajte jaja

Da bi kajgana bila kremastija, potrebno je da češće miješate jaja i razbijate krupne komade jaja.

5. Umutite jaja neposredno prije pripreme

Već umućena jaja ne bi trebala dugo stajati prije pripreme. Dobro umućena jaja formiraju pjenu i tako će kajgana biti vazdušasta i mekana.

6. Nemojte dodavati tečnosti

Odolite iskušenju i možda već ustaljenoj praksi da dodajete jajima mlijeko ili drugu tečnost. Tako ćete dobiti previše vlažnu kajganu.

7. Izaberite dobru tavu

Birajte tavu u zavisnosti od toga koliko jaja pripremate. Velika tava nije dobar izbor ako spremate kajganu od samo dva jajeta, niti bi trebalo kajganu od više jajeta da spremate u minijaturnoj tavi.

8. Dobro umutite jaja

Nemojte prestati s mućenjem jaja dok ne postanu potpuno homogena.

9. Začinite kajganu pred kraj pripreme

Kajganu bi trebalo posoliti i začiniti neposredno pred kraj prženja. Ukoliko posolite prerano, kajgana može biti vodenasta.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Magazin

Zdravi pomfrt

Objavljeno

-

Od

Sastojci:

4 tikvice,

1/2 šolje parmezana,

1/2 kašike sušene majčine dušice,

1/2 kašike origana,

1/2 kašike bosiljka,

1/4 kašike praha od bijelog luka,

so i

biber,

2 kašike maslinovog ulja,

2 kašike isjeckanog lista peršuna.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 170 stepeni.

2. Dok se rerna grije u manju zdjelu stavite sve začine i parmezan sir i dobro promiješaj.

3. Prethodno isječene tikvice na četiri dijela uzduž, kao trakice, stavi na papir za pečenje, potom poprskaj maslinovim uljem.

4. Nakon toga po tikvicama pospite prethodno izmiješane začine. Stavite u rernu da se peče 15-ak minuta dok tikvice ne porumene.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije