fbpx
Pratite nas

Upišite traženi pojam

Biznis

GMP Kompani jača poziciju proizvođača luksuznog namještaja

“GMP Kompani” iz Banjaluke, proizvodnjom tapaciranog namještaja počela se baviti 1997. godine, otvaranjem malog porodičnog preduzeća.

Vizija da u budućnosti postane moderno, tehnološki inovativno, ekološki osvješteno, ali i društveno odgovorno preduzeće, danas je stvarnost. Zoran Joldžić, izvršni direktor, sa ponosom ističe uspjehe ove kompanije.

– Danas zapošljavamo 180 radnika. Naši brendovi su GMP, COMO i Volumen, novi brend. Ne bavimo se uslugama proizvodnje za druge brendove već sa vlastitim timom razvoja kreiramo sopstveni proizvod od njegovog osmišljavanja do testne i finalne proizvodnje, te plasmana na tržište – priča Joldžić.

Međunarodna podrška za samostalno poslovanje

EU4Business Recovery projekat kreiran je u cilju povećanja poslovne uspješnosti, konkurentnosti, otvaranja novih radnih mjesta, kreiranja novih usluga poslovne podrške i poslovnih mreža nakon pandemije COVID – 19. Zahvaljujući projektnoj podršci, „GMP Kompani“ danas je uspješno pozicionirana na domaćem i inozemnom tržištu kao proizvođač luksuznog namještaja.

– Biti proizvođač luksuznog namještaja, nije moguće bez ulaganja u opremu višeg tehnološkog razvoja. Uz pomoć EU4Business Recovery projekta, finansirali smo nabavku CNC opreme za krivolinijsku obradu i rezanje spužve. Obradni centar olakšao nam je i saradnju sa industrijskim dizajnerom koji je sa našim timom razvoja radio na ovom projektu. Na ovaj način, postali smo samostalni u projektovanju, dizajnu i razvoju novih proizvoda. Kroz projekat, razvili smo četiri nova modela tapaciranog namještaja. Riječ je o brendu Volumen: ugaonim garniturama, trosjedima, dvosjedima, foteljama odnosno o jastučnom tapaciranom namještaju – objašnjava Joldžić.

Nabavkom CNC mašine za krivolinijsko rezanje spužve, kompanija je kreirala i bazu podataka koju, kroz svoj rad, ova oprema pravi. Povezivanjem baze podataka sa modernim digitalnim alatima, uprava kompanije danas raspolaže informacijama potrebnim za donošenje ispravnih i pravovremenih odluka.

Porast poslovnih rezultata

Cilj EU4Business Recovery projekta, između ostalog, smanjenje je posljedica izazvanih pandemijom COVID – 19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektor proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, te poduzetnike i poljoprivrednike.

– Jedna od naših projektnih ciljeva bio je i vraćanje poslovnih rezultata kompanije na rezultate koje smo imali prije COVID – 19 pandemije i taj cilj smo postigli. Danas bilježimo porast proizvodnje za 10 posto, rast domaćih i regionalnih dobavljača za 20 posto, a uspjeli smo i održati zaposlenosti na novu koji je bio prije pandemije – nastavlja Joldžić.

Projekat Covid-19 Investment Response/EU4BussinessRecovery sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički provode Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

– Projekti poput ovoga značajni su za razvoj bh. privrede. Poručujemo privrednicima i ljudima koji se bave razvojem poslovanja da se prijave na projekte slične ovom jer će kroz njihovu realizaciju steći iskustva i znanja koja će im pomoći da razviju svoje poslove i zadržimo mlade u Bosni i Hercegovini – napominje Joldžić.

Izvor

Izdvojeno

Biznis

Salih Doglod zvani Luka svoj radni vijek vezao je uglavnom za rudnike na općini Zenica. Kako je zatvoren rudnik Stranjani u kojem je radio...

Crna hronika

U prigradskom naselju Lipnica kod Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Kako je saopšteno, muškarac je ubio ženu. Kako je saopćeno iz Uprave policije MUP-a...

Vijesti

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23.02.2024. godine od...

Crna hronika

Na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u naselju Donja Lohinja kod Gračanice, jučer se dogodila teška saobraćajna nesreća u kojoj je jedna osoba...