fbpx
Magazin

Glumac Milutin Milošević potomak je jednog od najslavnijih lekara u istoriji Srbije, za čiju smrt krivi tadašnji režim

Milutin Milošević, 41-godišnji srpski glumac poznat po ulogama u filmovima „Beogradski fantom“ i „Sveti Georgije ubiva aždahu“, može se pohvaliti činjenicom da je u srodstvu sa čuvenim srpskim lekarom Dragišom Mišovićem, čije ime danas nose kliničko-bolnički centar na Dedinju i mnoge ulice u zemlji.

Mišović je rođen 1898. u selu Kulinovci, u blizini Čačka. Kao i mnogi njegovi vršnjaci, on se borio u Prvom svetskom ratu, a ostaje zapamćeno da je s srpskom vojskom preško preko Albanije kada je imao svega sedamnaest godina.

Studirao je medicinu u Parizu i Pragu, ali je uvek nailazio na prepreke zbog svojih političkih uverenja. On je, naime, bio komunista, a ovo opredeljenje mu je po mnogima skratilo život.

Poštovan kao lekar, on se isticao po svojoj dobroti i velikodušnošću. Mnogim svojim pacijentima Mišović nije naplaćivao preglede, a za neke je iz svog džepa nabavljao lekove.

Budući da je kao i većina komunista bio zakleti protivnik jugoslovenske monarhije, on je uhapšen u januaru 1939, a par dana nakon toga je poginuo u saobraćajnoj nesreći kada je u automobil koji ga je prevozilo u zatvor udario tramvaj. Na sahranu mu je došlo čak 15.000 ljudi.

Spomen bista Dr Dragiše Mišovića u Čačku, foto: Ванилица / CC 4.0 / Wikimedia Commons

Milutin Milošević ne veruje u zvaničnu verziju priče tadašnjih vlasti i u intervjuu za Jutjub kanal Udruženja Irmos on je izneo svoj stav o Mišovićevoj smrti, do kog je došao na osnovu sećanja svoje rodbine.

„Želim da se ta priča iz porodičnog ugla na neki način zabeleži. Dragiša je postradao kao komunista, u to vreme u političkoj likvidaciji. Bio je uhapšen, priveden na informativni razgovor, a onda i mučen. Po zvaničnom scenariju, nastradao je u saobraćajnoj nesreći u sudaru automobila i tramvaja na putu za bolnicu, ali ja mislim da se to dogodilo pre. Da je zapravo postradao u zatvoru Glavnjača, mučki, neljudski i da je onda ovo zapravo inscenirana smrt da bi bila legalizovana“, rekao je Milošević o svom slavnom pretku, a preneo Novosti Magazin.

On se takođe osvrnuo na jednu priču o Mišoviću koju je čuo od svoje babe.

„Pričala mi je o zanimljivosti po kojoj je jedan Dragišin pacijent, zapravo čovek čije je dete lečio, bio poslat da ga likvidira. Tog dana, kada je iz Kulinovca krenuo ka Čačku, Dragiša je naišao na tog čoveka, koji mu se obratio rečima: ‘Ti si mi spasao dete, ne mogu to da uradim. Praviću se da te nisam video, samo da znaš, poslat sam tim povodom.’ Onda je on pobegao. To je totalno filmska scena i priča“, dodao je popularni glumac.

Izvor

Oznake: Magazin

Vezani članci