Connect with us

Vijesti

Gdje Bosanci i Hercegovci mogu ljetovati bez PCR testa

Objavljeno

na

U posljednjih 15-ak dana značajno je poboljšana epidemiološka slika u regionu. Podaci zdravstvenih zavoda širom Balkana, ali i početak imunizacije građana ohrabruju turističke radnike da se neće ponoviti 2020., kada je turizam zabilježio značajan pad u odnosu na godinu ranije.

U narednom periodu građani BiH koji žele putovati bez ograničenja mogu ući samo u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

Posljednji podaci

Tako je Vlada Crne Gore prije nekoliko dana objavila listu zemalja čijim je građanima dozvoljen ulazak u državu bez negativnog PCR testa na COVID-19. Ulazak bez prethodno obavljenog testiranja dozvoljen je turistima zemalja zapadnog Balkana i država Istočnog bloka.

Turistima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije dozvoljen je ulazak u Crnu Goru bez obavljenog testa i bez potvrde o izvršenoj imunizaciji.

Srbija nikako nije uvodila zabrane, a prema posljednjim podacima iz tamošnje vlade, do toga ni neće doći.

Zbog nadolazećih praznika, ali i bliženja ljetne sezone Hrvatska je početkom aprila popustila mjere koje se tiču prelaska granica. Prilikom ulaska stranih državljana u susjednu Hrvatsku dovoljan je i brzi antigen test.

Karantin u Sloveniji

– Također, moći će se ući i s potvrdom o vakcinaciji ili potvrdom o preboljenoj bolesti COVID-19 koja će važiti 180 dana, a ne 90, kao prije – saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

Oni koji planiraju putovati u Sloveniju moraju imati PCR test, ne stariji od 48 sati. Bez obzira na to, moraju ići u obavezni karantin u trajanju od 10 dana.

Mnogi građani BiH za odmore se odlučuju putovati u Tursku. Ipak, to se ne preporučuje u skorije vrijeme jer je u ovoj zemlji na snazi „potpuno zatvaranje“, i to do 17. maja.

– Za sva međugradska putovanja bit će potrebno odobrenje vlasti – rekao je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan).

Podaci za ostale zemlje

Vlada Finske odlučila je 22. aprila 2021. produžiti ograničenja ulaska u Finsku do 25. maja 2021. godine.

Ulazak državljana trećih zemalja u SR Njemačku koji nemaju odobren boravak trenutno nije dozvoljen, osim u slučajevima kada postoji posebna i hitna potreba za putovanjem.

Nije dozvoljen ulazak ni boravak radi turizma u Grčku. Dozvoljen je ulazak i boravak u esencijalnim slučajevima (liječenje) i poslovno. Prije polaska obavezno kontaktirati Ambasadu Republike Grčke u Sarajevu za potrebne saglasnosti.

Nebitna putovanja (turizam) u Italiju iz većine zemalja koje nisu članice EU (uključujući BiH) su zabranjena.

Oglašavanje

Vijesti

Poljska donirala našoj zemlji dodatnu opremu za borbu protiv koronavirusa

Objavljeno

na

Od

U našu zemlju je danas stigla pomoć Republike Poljske te je tako osigurana dodatna medicinska oprema u borbi protiv koronavirusa.

Donirana oprema je dostavljena vojnim avionom, a radi se o 32 palete u kojim se nalaze zaštitna odjela i zaštitne maske.

Na primopredaji je prisustvovao ambasador Republike Poljske u BiH Jaroslaw Lidenberg te predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH.

Nastavite čitati

Vijesti

Stav Njemačke: Legitimno predstavljanje produbljuje podjele

Objavljeno

na

Od

Njemačka vlada oglasila se o pregovorima za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, te jasno potcrtala da je protiv daljnjih etničkih podjela i HDZ-ovog principa legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Democratization Policy Council (DPC) objavio je na svom Twitter profilu zvaničan, pisani, javni stav Njemačke vlade po ovom pitanju, kao odgovor na parlamentarno pitanje zastupnika Zelenih u Bundestagu Manuela Sarrazina u vezi s aktuelnim pregovorima o reformi izbornog zakona u BiH, pod vodstvom EU i SAD-a.

“Kako bi se zaustavila diskriminacija građana BiH koji se ne smatraju nekim od konstitutivnih naroda, ‘presudna je provedba presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci iz 2009. godine kroz ustavne promjene'”, saopštilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopštenju se navodi da bi prevladavanje etničke podjele zemlje trebalo biti vodeći politički cilj u rješavanju slučaja Sejdić-Finci.

“Njemačka vlada mišljenja je da bi načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’, o kojem se raspravljalo u kontekstu izborne reforme, moglo dodatno produbiti podjelu BiH i zakomplikovati implementaciju relevantnih sudskih presuda. Ovo predstavlja izrazito distanciranje njemačke vlade od 3. mostarskog sporazuma u kojem su izloženi principi za izmjenu Izbornog zakona i odbacivanje političkog stava HDZ-a BiH”, dodaje se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Nastavite čitati

Najčitanije