fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

“Gazije” obilježile 30. godišnjicu, herojska brigada imala važnu ulogu u odbrani domovine – NEON Televizija

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju u Kalesiji, te svečanom akademijom, uprličenom u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija, obilježena je 30. godišnjica formiranja 241. sprečansko-muslimanske lahke brigade “Gazije”.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Kalesija i BKC-a, Koordinacije boračkih udruženja općine Kalesija, porodice šehida i građani.

U okviru obilježavanja uprličen je vjerski program u Čaršijskoj džamiji.

241. sprečansko-muslimanska lahka brigada “Gazije” formirana je 25. 6. 1994. godine, kada se na lokaciji u Kikačima desilo i prvo postrojavanje, i imala je važnu ulogu u odbrani Kalesije i domovine. Za komandanta je postavljen Halil Jahić.

Na prvom postrojavanju brigade našlo se 250 vojnika, dotadašnjih udarnih boraca 205. brdske brigade Kalesija.

241. sprečansko-muslimanska lahka brigada “Gazije” Kalesija je bila brigada u sastavu 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje godišnjice izazvalo je sjetu i emocije kod učesnika, te su prisutni se prisjetili važnih zadataka brigade i ratnih dejstava, a brigada je u svom sastavu imala: četiri lahke pješadijske čete, izviđačko – diverzantski vod, vod inžinjerije, desetina ABHO (atomsko-biološko-hemijska odbrana), desetina veze, logistička četa, desetina komande stana. Kasnije se broj četa povećao na šest.

Na svečanoj akademiji dodjeljene su zahvalnice onim koji su podržali rad koordinacije boračkih organizacija, te obilježavanje ovog značajnog datuma za Kalesiju.

Zahvalnice su uručene firmi NEON Solucije i NEON Televizija, Radio-televiziji Tuzlanskog kantona, te BKC-u Kalesija.

Kulturno umjetnička društva “Biser” Tojšići i “7. april” Vukovije uljepšali su izvednom koreografija pomenuti događaj.

Bitno je da se prisjetimo i ratne akcije oslobađanja Lisače, a tu su Gazije imale značajnu ulogu.

Oslobađanje Lisače je veliki uspjeh 241. sprečansko-muslimanska lahka brigada “Gazije”, uz kratkodnevno servisiranje 205. kalesijeske, 206. zvorničke, 251. lahke brigade. Poslije 15 dana izviđanja i sjajne akcije odsijecanja četnika na koti 806, dvadeset i tri dana je trajala borba za žive četnike. Za šest prvih dana gazije su odbile četrdesetak žestokih četničkih napada u pokušaju proboja obruča i spajanja s četnicima na Lisači. Oslobođenjem Lisače stekli su se uvjeti za potpuno oslobođenje kota Stolice i Konjic što bi otvorilo put prema Semberiji i Posavini. 

  • Jedna ojačana četa 241. brigade je u junu 1994. godine poslata u rejon Grede na majevičkom ratištu kako bi nakon oslobođenja ovog objekta inžinjerijski uredila liniju i odbranila je od protivnapada. Četa je tu ostala 12 dana, obavivši uspješno sve zadatke bez gubitaka. Brigada je u punom sastavu učestvovala u borbama u rejonu Džemata na teočanskom ratištu.
  • Tokom velike ofanzive na Sapnu i Teočak 1995. godine, nazvanu Čekić i nakovanj, među onim jedinicama koje su bile poslate u ispomoć braniocima bila je i 241. brigada, koja je na tom ratištu boravila skoro tri puna mjeseca.
  • Činjenica da su neprijateljske snage držale brdo Vis predstavljalo je konstantnu prijetnju za Kalesiju, jer se s Visa Kalesija mogla lahko nadzirati i granatirati. Smatralo se da bi se ovladavanjem Visa stekli uslovi za oslobađanje okupiranih dijelova općine Kalesija (današnja općina Osmaci) te daljem napredovanju prema Drini. U junu 1995. godine, pokrenuta je akcija oslobađanja Visa, u kojoj su učestovali borci obje kalesijske brigade, Crni vukovi, te dijelovi drugih jedinica tuzlanskog korpusa (242. muslimanska zvornička, 243. muslimansko-podrinjska brigada, 246. viteška brdska brigada). Vodile su se svakodnevne teške borbe. Srpske snage su bile potisnute sa Visa, ali su se pregrupisale te izvode protivnapad uz upotrebu jake artiljerijske paljbe. Kako bi povratili izgubljene položaje, napadali su sa interventnim jedinicama 1. birčanske brigade iz Šekovića i Osmaka, 2. romanijske motorizovane brigade i pripadnicima Brigade specijalne policije Rs, te su na kraju vratili izgubljene položaje. Borci Armije RBIH su zarobili jedan bofors i jedan PAM (protivavionski mitraljez), ali uz cijenu 27 poginulih boraca na Visu. Petorica boraca su nestala tokom borbenih dejstava, smatra se da su zarobljeni te im se dalje gubi svaki trag.
  • U oslobođenju Vozuće u septembru 1995. godine učestvovala je i jedna četa 241. brigade, izvodeći borbena dejstva u rejonu Lozne. U oktobru 1995. godine, dvije čete (365 boraca) su poslate u Sanski Most, u zonu odgovornosti 5. korpusa kako bi učestvovali u učvršćivanju dostignutih linija.

Brigada je rasformirana 16. marta 1996. godine. Šestorica boraca su odlikovana Zlatnim ljiljanom. Za ostvarene rezultate u borbenim dejstvima, brigada je od Komande 28. dKoV predložena da bude proglašena „viteškom“, ali do toga nije došlo. Kalesijske jedinice imale su gubitke od 323 poginula, 48 nestalih i 498 ranjenih boraca.

Iskoristimo priliku i sjetimo se pjesama koje su snimljene u čast ove herojske brigade.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

[contact-form-7 id=”257132″ title=”Report error”]

Komentari

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Semir Cerić Koke pauzu između nastupa koristi za snimanje novih spotova koje će uskoropredstaviti publici. Tako će pod rediteljskom palicom Anisa Mujanovića narednih dana...

BiH

Klub Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad službeno je još prije nekoliko mjeseci tražio podatke od načelnika Semira Efendića o vrsti angažmana...

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...