fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Gariću smanjena kazna na 17 godina zatvora za zločine u Vlasenici i Srebrenici

Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine izreklo je drugostepenu presudu kojom je Rade Garić osuđen na 17 godina zatvora za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom iz Vlasenice i Srebrenice 1992. i 1995. godine, saopćeno je iz ove institucije.

Garić Rade. Foto: Sud BiH.

Kako je navedeno iz Suda BiH, Vijeće Apelacionog odjeljenja je donijelo drugostepenu presudu kojom je, kao neosnovana, odbijena žalba Tužilaštva BiH, dok je žalba branioca optuženog Radeta Garića djelimično uvažena.

“Presuda Suda Bosne i Hercegovine od 16. augusta 2021. godine je preinačena u pogledu odluke o krivičnopravnoj sankciji, na način da je optuženi Rade Garić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 17 godina za krivično djelo ‘zločini protiv čovječnosti’”, navedeno je iz Suda BiH.

Prvostepenom presudom Garić je bio osuđen na 20 godina zatvora za progon na području Vlasenice 1992., te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.

Sud BiH proglasio je Garića krivim za progon Bošnjaka iz Vlasenice i Srebrenice ubistvima, prisilnim nestancima, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem te drugim nečovječnim djelima.

On je, kako je navedeno, u početku bio pripadnik rezervnog sastava policije u Vlasenici, a kasnije komandir interventnog odjeljenja odreda “Drinjača”, odnosno interventnog voda Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Garić je u okviru zločina protiv čovječnosti osuđen za učešće u tri odvojena slučaja ubistva bošnjačkih civila.

Vijeće je tada ocijenilo da su Garićeve radnje bile beskrupulozne, brutalne i bez empatije te da su ostavile dalekosežne posljedice.

Žalba na ovu presudu je izrečena u novembru 2021. godine.

Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena.

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...