Povežite se sa nama

Sport

Fudbalski klub Respekt: Ovog vikenda pišu historiju svjetskog fudbala

Objavljeno

-

Rijetko koji klub se može pohvaliti s dvije seniorske ekipe, muškom i ženskom, u takmičenjima visokog nivoa. Također, rijetko koji klub može reći da pruža jednakost i mogućnost za svako dijete. Ali, BiH ima klub koji to može. Fudbalski klub Respekt pruža podršku, prihvaćenost i ljubav za svu djecu. I to, bez finansijskog opterećenja za djecu, to jest njihove roditelje/staratelje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bez članarina, bez troškova, što znači bez prihoda za FK Respekt, ali uspijevaju. Ovog vikenda, Respekt piše historiju svjetskog fudbala.

Bosanskohercegovački fudbalski klub, sa sjedištem u Sarajevu, već punih šest godina postiže odlične rezultate. Tako i ovaj vikend, ŽFK Respekt, u subotu se sastao sa ŽNK Široki Brijeg u Prvoj ženskoj ligi Federacije BiH, a u nedjelju muška seniorska ekipa FK Respekt s ekipom Pofalićkog igra prvu utakmicu u ligi Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.

“Ponos, sreća i radost, najkraće rečeno. Rad, trud, sjajan tim, dosljednost i poštovanje su doveli do ovog momenta. Sretan sam da BiH ima nešto što nema niko u svijetu. A, svjetske priče dođu uvijek do onih dobrih ljudi, do onih koji vrednuju stvari na pravi način“, ističe Emir Hujdur, osnivač ove jedinstvene misije.

Škola fudbala Respekt prva je, i jedina škola fudbala u svijetu, koja je besplatna za svu djecu, i u kojoj, rame uz rame, na treningu, kao i na takmičenjima, uz tipičnu djecu, treniraju djeca sa poteškoćama u razvoju, Romi, djeca bez roditeljskog staranja. ŠF Respekt jedini je primjer inkluzije, prihvaćenosti kroz vannastavne aktivnosti.

Za dosadašnji rad Škola fudbala “RESPEKT” nagrađena je: specijalnim priznanjem za popularizaciju i razvoj bh. sporta, koju mu je za 2015. godinu dodijelio Sportski savez Bosne i Hercegovine; Certificate of Excellence za 2016. godinu od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH; specijalna nagrada za ostvareni rezultat za 2017. godinu od strane Sportskog saveza BiH, priznanjem “Šampioni inkluzije“ koju su 2018. godine dodijelili UNICEF BiH i Delegacija Evropske unije u BiH; prvi u BiH dobitnici UEFA Children Award nagrade 2018. godine i zahvalnica Općine Novi Grad za izuzetne sportske rezultate i doprinos inkluziji.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Sport

Amel Tuka postao otac: Supruga Amina u italijanskom gradu rodila sina

Objavljeno

-

Od

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amet Tuka danas je postao otac.

Njegova supruga Amina na svijet je donijela dječaka, a zanimljivo porođaj je obavljen u italijanskom gradu Veroni.

Amina se porodila u Veroni, gdje je Amelova trening baza, i prema prvim informacijama porođaj je protekao bez ikakvih problema.

Podsjetimo, Amel Tuka prošle godine u oktobru krunisao je brakom dugogodišnju ljubav i vezu sa svojom izabranicom Aminom Pivić, a sada imaju razlog više za sreću i slavlje.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Sport

Nova skakaonica za stvaranje šampiona u Mostaru

Objavljeno

-

Od

Grad Mostar uskoro bi trebao dobiti novu savremenu skakaonicu, koja će poslužiti Školi skokova u okviru Kluba Mostari. Skakaonica će biti postavljena na lokalitetu Duradžik u blizini Starog mosta, gdje godinama skaču i treniraju mladi skakači.

“Na ideju smo došli, prije svega, zbog izostanka perspektivnih skakača na glavu u našem gradu. Na nama je da pravimo skakače i nove šampione te smo se, vodeći se time, obratili kompaniji Red Bull, čijim se predstavnicima svidjela ideja o novoj skakaonici i odlučili su nas podržati. Tako će se, umjesto postojeće skakaonice, na lokalitetu Duradžik uskoro naći nova, savremenija – za profesionalne skokove, i to s visinama od pet, deset i petnaest metara. Radovi bi uskoro trebali započeti. Očekujemo da dobijemo prva sredstva od Red Bulla i još nekih sponzora”, rekao je Samir Zukanović, jedan od voditelja Škole skokova.

On vjeruje da će projekat biti okončan tokom naredne godine te da će mladim skakačima Duradžik u novom ruhu biti na raspolaganju početkom naredne sezone skakanja.

“Zimus smo pokrenuli Školu skokova u okviru Kluba, a već sad smo potpuno uvjereni da ćemo u periodu pred nama ‘izbaciti’ nove šampione. Godišnje izbacujemo po dvojicu novih skakača na noge, dok je proces stvaranja skakača na glavu dosta duži i teži posao. Kako god, siguran sam da ćemo uskoro u Mostaru imati nove šampione skokova pa i u konkureniciji skokova na glavu”, rekao je Zukanović.

Nidal Salčin jedan je od najperspektivnijih mladih skakača u Mostaru. I on se raduje izgradnji nove skakaonice.

“Od davnina mladi skaču s Duradžika, a nova skakaonica ovdje će izgledati savršeno i predstavljati motiv više za nas mlade. Siguran sam da će izgradnja nove skakaonice doprinijeti i većem interesovanju mladih za skokovima u našem gradu te dodatno olakšati rad našim trenerima u Školi skakanja”,kaže Salčin.

Aktualni šampion u skokovima na glavu, Vedad Bašić, trenutno je jedini aktivni skakač na glavu sa Starog mosta iz Mostara.

Podsjećamo, šampioni skokova sa Starog mosta Lorens Listo i braća Samir i Ermin Zukanović, osim Škole skokova, prošle godine pokrenuli su i zip line s pogledom na Stari most, koji je najnovija turistička atrakcija u gradu na Neretvi.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije