Povežite se sa nama

Vijesti

Fuad Kasumović u otvorenom pismu traži ostavku Fadila Novalića!

Objavljeno

-

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, uputio je otvoreno pismo na svojoj Facebook stranici premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, u kome kako je istakao, traži njegovu ostavku.

“Kada sam 17. marta i sramne odluke o dodjeli 30 miliona KM pomoći za tri bolnice u FBiH ali ne i zeničkoj, pomislio da Vlada FBiH ne može biti jadnija i bezobzirnija prema građanima Zenice, jutros pročitam vijesti i iznova shvatim, da na ovim prostorima hara i teža pandemija od koronavirusa – ‘osovina zla'”, napisao je Kasumović.

“Kakav izraz upotrijebiti i nazvati federalnog premijera Fadila Novalića koji po direktivi SDA i u ovo teško vrijeme nastavlja kažnjavati više od 120.000 građana Zenice. Poštovani sugrađani ako niste upoznati, Vlada FBiH juče je dodijelila 11,2 miliona KM za 56 gradova i općina i to u u svrhu poduzimanja preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije koronavirusa. Među tim gradovima – nema Zenice! Fadile, umjesto što mi šalješ pisma koja ti SDA sastavlja, kao čovjeka te pitam: Ima li smisla Kupresu koji, hvala Bogu, još uvijek nema nijednog zaraženog koronavirusom dati 700.000 KM ili 1,2 miliona KM Novom Travniku, po 550.000 KM Širokom Brijegu i Posušju…, a Zenici kao trećem po veličini gradu u FBiH i jednom od najvećih privrednih, univerzitetskih, kulturnih i sportskih centara u FBiH i BiH ne dati ni jednu marku?”, navdeo je na Facebooku gradonačelnik Zenice te dodao:

“Pitam te, je li ovo nacionalna podjela novca? Ako je tako Fadile, podsjećam tebe ali i SDA, da i u Zenici, sa komšijama Hrvatima, Srbima, Romima, Jevrejima, Slovencima i ostalim žive Bošnjaci. I to dobri, pošteni Bošnjaci, koji iako većinski narod, to nikada nisu zloupotrijebljavali. Naprotiv, i onda kada je najteže bilo biti čovjek, zenički Bošnjaci su to ostali, iako ni tada nisu imali ljubav „političkog“ Sarajeva. Čista obraza dočekali su slobodu za koju su dali najveće žrtve, hiljade sinova, braće i muževa. A kako ćete bolan Fadile ti i ‘osovina zla’, sutra kada pobijedimo i COVID – 19, pogledati u oči zeničkih privrednika, medicinskih radnika, ratnih vojnih invalida, šehidskih porodica, rudara, metalurga, policajaca?”

Nadalje, Kasumović ističe kako nije premijer FBiH “jedini krivac za maćehinsko ponašanje SDA i ‘osovine zla’ prema Zenici i Zeničanima”.

“Možda i veću krivicu od tebe snose tvoje stranačke kolege, zenički zastupnici u Parlamentu FBiH, Miralem Galijašević, Suad Kaknjo i Belma Pojskić koji su zbog vlastitih ili tamo nekih interesa nijemi posmatrači omalovažavanja rodnog grada i pljačke vlastitih sugrađana. I zato te zbog svega nabrojanog i još više zbog onoga što nisam nabrojao a znam, Fadile Novaliću pozivam da podneseš ostavku na mjesto premijera Federcije BiH. Odlaskom na svečanost u konjički Igman odakle je ponikao jedan od najvećih klastera koronavirusa u BiH, segregacijskom podjelom novca medicinskim ustanovama, a sada i gradovima i općinama, pokazao si se kao neodgovoran političar za kojeg očito svi građani FBiH nisu isti”, napisao je.

“Zbog toga, Fadile dok sam ja gradonačelnik Zenice, ti ćeš za mene i većinu Zeničana, biti persona non grata u ovom herojskom gradu u srcu naše Bosne i Hercegovine”, naveo je Kasumović.

Podsjetimo, Federalna vlada usvojila je 20. februara Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava “Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova u FBiH” za 2020. godinu u iznosu od 30.000.000 KM.

Odobrena je raspodjela zdravstvenim ustanovama u FBiH čiji je osnivač Federacija BiH i to Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla po 10.000.000 KM.

Također, 3. aprila Federalna vlada je donijela dvije odluka o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu na poziciji tekućih transferi drugim nivoima vlasti i fondovima.

Prvom odlukom je, na ime dodjele finansijske pomoći budžetima kantona u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanacije posljedica nastalih usljed proglašene pandemije, dodijeljeno 9.800.000 KM.

Druga odluka, vrijedna 11.200.000 KM, odnosi se za pomoć budžetima gradova i općina u svrhu pomoći u poduzimanju preventivnih mjera u borbi protiv COVID-19 i sanaciji posljedica nastalih usljed proglašene pandemije.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Fahrudin Solak prenoćit će u SIPA-i

Objavljeno

-

Od

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) večeras je počelo ispitivanje osumnjičenih u aferi “Respiratori” i to Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline” i Fadila Novalića, premijera Federacije BiH.

Oni se osumnjičeni u aferi teškoj 10,5 miliona KM koja se odnosi na nabavku respiratora iz Kine.

Kako saznaje “Avaz” iz izvora bliskih SIPA-i, nakon četiri sata završeno je ispitivanje Solaka i on će biti zadržan 24 sata u ovoj agenciji.

To potvrđuje i činjenica i da je večeras njegov advokat sam napustio prostorije ove agencije u Istočnom Sarajevu.

Saznajemo da je Solak uhapšen, a osim njega, uhapšen je i Fikret Hodžić.

Ovaj posao pod čudnim okolnostima dodijeljen je “Srebrenoj malini” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a posao mu je dala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa sada suspendiranim direktorom Fahrudinom Solakom na čelu.

Kada je u pitanju Fadil Novalić, njemu je jučer oduzet mobitel. SIPA ima čvrste dokaze da je ova trojka umiješana u nezakonite radnje čim se svi nalaze na ispitivanju u Lukavici. U prostorijama SIPA-e su i dva tužioca Tužilaštva BiH koji rukovode istragom.

Ovim je potvrđeno da Tužilaštvo BiH sumnjiči Solaka i Hodžića za organiziranje grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Nastavite čitati

Vijesti

Posljednje pripreme pred otvaranje “Reumala” (FOTO)

Objavljeno

-

Od

Lječilište “Reumal” Fojnica će, kako smo kazali, 01. juna ponovo otvoriti vrata svojim gostima nakon više od dva mjeseca “lockdowna” uzrokovanog korona virusom.

Ipak, nije se mirovalo kada su u pitanju unutrašnji i vanjski radovi na hotelu pa su dovršeni radovi na Banji, ali su uređeni i pristupni putevi i cvijetnjaci oko Reumala, piše mahalla.ba.

Danas se vrše i posljednje pripreme i “umivanje” pred otvaranje u ponedjeljak.

Također, drago nam je bilo čuti od menadžmenta Reumala da se termini u Reumalu uveliko rezervišu.

Nastavite čitati

Najčitanije