fbpx
Sport

(FOTO/VIDEO) Katarska barka kao inspiracija

Dizajner stadiona Al-Janoub je svjetski priznata arhitektica iračko-britanskog porijekla Zaha Hadid (1950-2016), odnosno Zaha Hadid Architects, a rađen je u saradnji sa kompanijom AECOM. Glavni izvođači su MIDMAC, Sixco i PORR Qatar, dok je za menadžment projekta zadužen KEO International Consultants. Dizajn stadiona crpi inspiraciju iz jedra čuvene katarske barke/broda, takozvani dhow, koji se koristio za ribarenje, te za vađenje bisera iz mora, po čemu je Katar bio nadaleko poznat.

Kapacitet

Na stadionu Al-Janoub će biti odigrano šest mečeva grupne faze FIFA World Cup Qatar 2022TM, te jedan meč šesnaestine finala. Treba naglasiti da je na ovom stadionu odigrano i šest utakmica FIFA Arab Cup Qatar 2021TM, te polufinalni meč između selekcija Kraljevine Saudijske Arabije i Katara u okviru 24th Arabian Gulf Cupa koji je igran 5. decembra 2019. godine. Također, finalna utakmica 2020 AFC Champions League igrana je na ovom istom stadionu i to 19. decembra 2020. godine. Tada su se sastale ekipe Persepolisa iz Irana i Ulsan Hyundai iz Južne Koreje, koji su na kraju slavili rezultatom 2-1.

Prva utakmica koja će se igrati na ovom stadionu je zakazana za 22. novembar u 22 sata, a sastat će se selekcija Francuske koja brani titulu osvojenu u Rusiji prije četiri godine i selekcija Australije u okviru grupe D. Mečeve grupne faze na Al-Janoub stadionu igraće nacionalne selekcije iz grupe D (3 meča), G (2 meča) i H (1 meč).

Kapacitet stadiona je 40.000 gledalaca. Oko njega se nalaze biciklističke i staze za rekreativno trčanje, a park je otvoren u februaru 2020. godine. Al Janoub je dobio 4 GSAS zvjezdice za dizajn i izgradnju. Kao dio naslijeđa, a nakon Svjetskog prvenstva, kapacitet stadiona će biti smanjen na 20.000 sjedišta, dok će druga polovina biti donirana. Također, stadion će postati dom ekipe Al-Wakrah.

Udaljenost

Al-Janoub stadion je svečano otvoren finalnom utakmicom Amir Cupa između ekipa Al-Duhail i Al-Sadd 16. maja 2019. godine. Na stadionu je bilo prisutno 38.678 gledalaca. Meču je prisustvovao i emir Katara, Njegovo veličanstvo Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani. Pobijedila je ekipa Al-Duhail rezultatom 4:1. Utakmica će ostati upamćena i po tome što je Xavier Hernández Creu-Xavi, proslavljeni višegodišnji kapiten Barcelone i reprezentacije Španije, svjetski (2010) i evropski šampion (2008, 2012), odigrao jedan od posljednjih mečeva u prebogatoj karijeri. Xavi je vrlo uspješno nastupao za Al-Sadd (2015-2019), gdje je nosio i kapitensku traku. Od 2019. do 2021. godine Xavi je bio trener istog kluba sa kojim je osvojio impresivnih sedam trofeja.

Al-Janoub Stadium je drugi stadion koji je otvoren za potrebe Svjetskog prvenstva, poslije renoviranja stadiona Khalifa International 2017. godine. Stadion se nalazi u Al-Wakrahu, a udaljen je od centra Dohe 23 km. Do Al-Janouba se može doći metroom (Doha Metro Red Line) i metro linkom.

 

Izvor

Oznake:

Možda vas zanima