fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

(FOTO) Oko 70 biciklista iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske odvozilo brdsku utrku ‘XCM NARENTAS 2024’ u Čapljini

Biciklistička MTB utrka “XCM NARENTAS 2024”, u okviru koje se održava i kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine, te kup Republike Hrvatske, počela je u nedjelju na brdu hercegovačkog krša “Narentas” u Gabela Polju kod Čapljine.

Utrka je duga oko 55 kilometara, staza istovremeno ulazi iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a organizovali su je Biciklistički klub “Optimizedbike” Čapljina i Biciklistički klub “Metković”.

Predstavnik BK “Optimizedbike” Čapljina, Stjepan Burić, rekao je u razgovoru za FENA-u kako na utrci sudjeluje oko 70 biciklista iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

“Staza je kružna, jedan krug iznosi 18 kilometara i elevacijski 400 metara uspona, a voze se ukupno tri kruga. Mislimo da je jako bitno da se ovakvi događaji i utrke organizuju u Čapljini jer to može potaknuti mlade da se krenu baviti ovim sportom. Optimizedbike trenutno ima dva aktivna biciklista od kojih je jedan državni prvak Bosne i Hercegovine u juniorskoj kategoriji, a osim nas u gradu postoji još i BK Čapljina”, rekao je Burić.

FOTO: Mario Obrdalj/FENA

Istaknuo je kako Hercegovina ima ogroman potencijal općenito, ali i kada je ova vrsta biciklizma u pitanju.

“Ljudi zbog naša dva kluba dolaze u Čapljinu i to nam je izuzetno drago jer sami znamo da je Hercegovina cvijet, ima stvarno odlične staze i za cestovna i za brdska bicikla i šteta bi bila to ne iskoristiti”, istaknuo je Burić.

FOTO: Mario Obrdalj/FENA

Dodao je kako je plan ubuduće ovu utrku organizovati svake godine.

“Želimo od ove utrke stvoriti tradiciju. Što se tiče ovih krajeva, osim Čapljine vozi se još u Ljubuškom i Livnu, a imamo uskoro i balkansko prvenstvo na Blidinju. Sljedeća brdska utrka nam je u Bihaću, a iduće sedmice imamo i državno prvenstvo u Zavidovićima”, kazao je Burić.

Organizatori su istaknuli kako je riječ o hvale vrijednom sportskom događaju u skladu svjesnosti, održivosti razine tjelesne kulture, sportskog duha, bitnosti uloge povezanosti čovjeka i prirode, zdravog i svjesnog načina života, te očuvanja okoliša i životne sredine.

FOTO: Mario Obrdalj/FENA

(FENA)

The post (FOTO) Oko 70 biciklista iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske odvozilo brdsku utrku ‘XCM NARENTAS 2024’ u Čapljini appeared first on SPORT CENTAR.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Podsjećati i opominjati, cilj je i poruka ilustratora i strip crtača Admira Delića, producenta na Al Jazeeri Balkans, koji već godinama ilustracijama prikazuje strahote...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...