fbpx
Vijesti

(FOTO) Čarobni prizori iz Krajine: Una je na slici i u svakoj priči

Manifestacija Čarobna Krajina je utemeljena prošle godine i odmah je postala jako popularna, a ove je godine još veća i bolja. Pobjedničke fotografije snimljene profesionalnom opremom, uključujući i snimanje dronovima, zovu se: Kajakaš na Uni Ines Šabić, Stari i Bužimska magla Vahidina Veladžića, dok je na prvom mjestu – Boat on the frozen river Saida Mulalića.

Humanitarna akcija

Fotografski konkurs ove godine bio je proširen za još jednu nagradnu kategoriju, za najbolje fotografije snimljene neprofesionalnom opremom, odnosno mobilnim telefonima. Treće mjesto je osvojila predivna fotografija Čuvari krajiške tradicije Emine Jonuzović, drugi je Mehmed Čaušević sa fotografijom Unska vila, a prvo mjesto pripalo je Denisu Smajiću za fotografiju Krila magle.

Oslobođenje i drugu godinu objavljuje pobjedničke fotografije manifestacije održane u Bihaću pod nazivom Čarobna Krajina

– Zaista sam zadovoljna ovim čarobnim prizorima iz Krajine, baš kao što i naziv naše manifestacije na to upućuje. Sretni smo da smo imali više od 200 telentovanih učesnika iz cijele BiH i van naše domovine koji znaju za ovu ljepotu i autorskim djelima doprinose cijelom projektu, kazala je Ilda Alibegović, autorica i voditeljica ovog projekta.

U toku manifestacije pokrenuta je i humanitarna akcija kroz modne kreacije, odnosno devet haljina koje su nosile djevojke – modeli iz svih osam gradova Unsko-sanskog kantona. Svaka od osam haljina na sebi nosi print znaka jednog od gradova, a organizatorica i autorica projekta nosi devetu haljinu sa printom rijeke Une.

Haljine su na prodaju, a sva sredstva namijenjena su Udruženju Radost druženja, koje se bavi njegom djece sa poteškoćama u razvoju. Kupac koji ponudi najviše za bilo koju od devet haljina, od kreatorice koja je kreirala sve modne kreacije Vernese Džubur dobija na poklon divnu večernju crvenu haljinu koju je kreatorica nosila na izložbenoj večeri Čarobna Krajina.

Svaka haljina košta 100 KM, ali aukcija traje, dobrotvori mogu učiniti pravu stvar za djecu iz Radosti druženja

Kao i protekle godine, održan je i literarni konkurs. Prva tri mjesta za svoje pjesme osvojili su: Edita Mulaosmanović za pjesmu “Kad bi bila Una”, Anel Majanović za pjesmu “Krajina” i Emina Selimović za pjesmu “Svjetionici”.

Po petnaest najboljih literarnih i fotografskih radova završili su na panoima koji su poslije poklonjeni njihovim autorima, dok su prvonagrađeni dobili i po 500, 1.000 i 1.500 maraka. Kao što je kategorija fotografija proširena za sekciju onih sačinjenih mobilnim aparatima, tako je i literarni konkurs, pored pjesama, proširen kratkim pričama.

Najbolje kratke priče su “Sjenke” Emine Đelilović-Kevrić, “Klokot” Lamije Begagić i “Krajiški nomadi” Elvedina Dervića.

Sticajem okolnosti sve tri prvonagrađene kratke priče koje je žiri odabrao na neki način se dotiču imigracija s kojima se Krajina suočava. Tako je prva priča “Krajiški nomadi” splet scena iz rodnog cazinskog kraja, nostalgija za njima, za kućama sa starim krovovima gdje žive komšije, nostalgija za starom majkom koja svoju djecu i unučiće dočekuje tek za Bajram.

Druga priča “Klokot” je o mladoj Bišćanki koja u imigraciji svima priča bajkovite prizore izvora i unske pritoke Klokota, da bi se tamo u Francuskoj na kraju i udala za podvodnog biologa koji je kasnije došao i preronio preko stotinu metara ne mogavši naći kraj dobokoj izvorskoj vodi. Priča je bazirana na istini, jer se takva ekspedicija iz Francuske desila u Bihaću prije nekoliko godina.

Grof i Krušnica

Ali, pogled na Krajinu, od onih koji je vole, najjači je prizor svih priča, pa tako i posljednje, gdje je glavni akter posmatra sa drugog svijeta. U priči “Sjenke” čitaoci se upoznaju sa hrvatskim plemićem Matijom Bakićem, koji je 1565. kao posljednji zapovjednik odbrane grada Krupe sa 28 junaka branio graničnu postaju koju je napadalo oko 4.000 Turaka. Matija je u herojskoj bici ranjen, utopio se u delti rijeke Krušnice. Predivna manifestacija, predivne priče i fotografije. Ne postoji razlog da se sve ovo ne nastavi i idućeg ljeta.

Izvor

Oznake: Izdvojeno, Vijesti

Možda vas zanima