fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zanimljivosti

FOLKLORIJADA U HAGENU: Uz sevdah Selime i Benjamina publika u dvorani je skočila na noge

Bosansko kulturno-umjetničko društvo „BKUD HAGEN e.V.“ iz njemačkog grada Hagena organiziralo je proslavu njihovih uspješnih deset godina postojanja i rada.

Tim povodom organizirali su i folklorijadu, na kojoj su nastupale foklorne sekcije kako iz Njemačke, tako isto i iz Austrije i Belgije.

Program su svojim kratkim, ali iskrenim obraćanjem mnogobrojnoj publici otvorile tri divne dame, žene, Redžiba Mešinović predsjednica društva, Minela Terzimustafić podpredsjednica i rukovodilac Sara Osmić.

Benjamin i Redžiba
Benjamin i Redžiba

Nakon toga na binu je izašla folklorna grupa domaćina, a nakon njih „Gradskim bošnjačkim igrama“ tu fantastičnu noć nastavili su folkloraši „KUD Sehara“ iz Wittena. KUD „SABUR“ iz Hildena predstavio se igrom „Ustaj Đuzel poigraj“. Društvo „Divanhana“ iz belgijskog grada Antwerpena predstavilo se igrom „Bosanska šota“, KUD „Sevdah“ iz Hanofera „Banjalučkim igrama“.

Mirsada Vorfaj sa folklorašima Nur iz Oberhausena
Mirsada Vorfaj sa folklorašima Nur iz Oberhausena

Iz austrijskog grada Innsbruck na ovu folklorijadu stiglo je društvo„Zlatni ljiljani“ sa njihovim „Varoškim igrama“, a prvi blok folklorijade završili su domaćini sa igrom „Vranje sa čočekom“.

Redžiba i Selima
Redžiba i Selima

Nakon toga uslijedila je kratka muzička pauza u kojoj je prva nastupala fenomenalna pjevačica Selima Ahmić. Poznatim i popularnim hitovima narodne muzike Selima je kompletnu dvoranu podigla na noge, posebno kada je zapjevala sevdalinke sa kojom je više stotina posjetilaca zajedno pjevalo.

Folkloraši domaćina Hagena
Folkloraši domaćina Hagena

Drugi blok folklorijade otvorili su fokloraši „Đerdan“ iz Sindelfingena,a nastavili „Zlatni ljiljani“ iz Kelna sa spletom „Bosanskih igara“. Iz Berlina su stigli „Ljiljani“ sa albanskim igrama, pa KUD „Amanet“ iz Ulma sa igrama iz Srednje Bosne,a onda je uslijedio fenomenalni nastup BKUD „NUR“ iz Oberhausena koji su „Rugovskom svitom“ oduševili sve posjetioce u dvorani.

Nakon toga su domaćini i gosti razmjenili priznanjna i poklone, a onda je uslijedila dobra zabava uz Selimu Ahmić i Bnjamina Kličića. Koliko zbog folkolrijade, isto tako i zbog mladog i sve popularnijeg Benjamina Kličića kompletna dvorana bila je rasprodata sedmicama unaprijed. Tako je Benjamin još jednom pokazao i dokazao da njegovo vrijeme itekako dolazi, te da je pitanje samo vremena kada će zasjesti na tron najpopularnijih. Na zahtjev publike njegov novi hit „Izabrana“ pjevao je nekoliko tu večer.

Bato Šišić

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...