Povežite se sa nama

Crna hronika

Filmska pljačka 60 miliona evra u Beogradu: Dvije žene i trojica muškaraca razradili prevaru decenije!

Objavljeno

-

Zorica M. (37), Ana Đ. (26), Muharem B. (36), Saša Š. (49) i Filip I. (31) uhapšeni su u akciji policije i tužilaštva Srbije i još tri zemlje zbog sumnje da su veoma složenim finansijskim prevarama oštetili više hiljada osoba za više od nevjerovatnih 60 miliona evra, saznaje “Telegraf.rs”.

Sumnja se da su oni u dužem periodu, zajedno sa saučesnicima iz Bugarske, Austrije i Nemačke, obavljali veoma složene finansijske prevare.

Kako im je to pošlo za rukom?

Najprije su napravili računarsku mrežnu platformu za trgovinu lažnim, berzanskim instrumentima plaćanja, a ujedno su i lažno predstavljali kretanje cijene akcija putem lažnih agenata brokera koji su radili u telefonskim centrima za pozivanje prevarenih.

Sve je bilo lažno, a izgledalo je potpuno realno. Na njihovu prevaru nasjeli su mnogi bogataši iz Evrope.

Na taj način, osumnjičeni su navodili građane iz više zemalja Evropske unije da uplate što veće iznose novca na ime lažne kupoprodaje akcija. Кako se sumnja, prvo bi oštećeni uplatili veći iznos novca, a onda bi im osumnjičeni poslije određenog perioda prikazavali kako su, navodno, navedene akcije u potpunosti izgubile vreijdnost, odnosno da su oštećeni izgubili uloženi novac.

A ulagali su hiljade i hiljade evra…

Na taj način osumnjičeni su, zajedno sa saizvršiocima iz drugih zemalja, oštetili više hiljada ljudi za više od 60.000.000 evra.

Prosto je nevjerovatno kako je moguće da niko nije posumnjao.

Firme su Select X i I-source

Policija je prilikom pretresa stanova kao i poslovnih prostorija firmi “Select X” i “I-source” u Beogradu koje osumnjičeni koriste, oduzela informatičku opremu i tri putnička vozila.

Njima se na teret stavljaju krivična djela prevara i pranje novca.

Kada je u pitanju krivično delo prevara, osumnjičenima zaprijećena kazna zatvora može biti i do deset godina, zbog enormne nanesene štete.

“Ako je pribavljena imovinska korist ili je naneta šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina i novčanom kaznom”, navodi se u Krivičnom zakoniku Srbije.

Za krivično djelo pranje novca zaprijećena kazna je od šest mjeseci do 12 godina.

Ova petorka uhapšena je u saradnji pripadnika MUP-a Srbije sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i policijama i tužilaštvima Njemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucijama za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije Evrodžast i Europol.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

ATV BL

Oglašavanje

Crna hronika

I moje dijete prolazi zlostavljanje u istom razredu

Objavljeno

-

Od

Nakon što je objavljena ispovijest roditelja čija je 13-godišnja djevojčica zbog vršnjačkog nasilja izvršila samoubistvo skokom sa osmog sprata solitera u centru Novog Travnika, javila se majka Sanita Dinčić, čiji je sin Damir pohađao isti razred.  

Damir, kaže njegova majka, ima isti problem koji je imala i Medina.

– Guranje ozbiljnih problema pod tepih, podrška nasilnom ponašanju uvijek istim problematičnim učenicima, muka mi je od fraze “sve je to dječje”, a to sam čula i vidjela bar 100 puta u toj školi – kazala je Dinčić.

Novi Travnik

Sve dok se o problemima šuti, kaže, i dok se štiti nasilnike bit će tako.

– Nažalost se dogodilo nešto najstrašnije što se moglo dogoditi nekome, odgovorni koji su trebali poduzeti nešto po pitanju vrlo ozbiljnog problema koji je Medina imala, a koji ima i moje i mnoga druga djeca, šute o tome. Dok god šutimo o tome, dok odgovorni štite nasilnike događat će nam se ove stvari. Zaustavimo nasilje i tražimo da odgovaraju odgovorni da se, ne daj Bože, nikome ne bi ponovilo – rekla je Dinčić.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

Avaz.ba

Nastavite čitati

Crna hronika

Prevrnuo se kamion na putu Kladanj – Olovo

Objavljeno

-

Od

Na putu Kladanj – Olovo danas je došlo do saobraćajne nesreće kada se prevrnuo kamion.

Sreća u nesreći je da kamion nije bio pod teretom. Do prevrtanja kamiona je najvjerovatnije došlo zbog klizave ceste.

S lica mjesta

Iz policijske stanice Kladanj, potvrdili su nam informaciju da je došlo do nesreće.

– Nesreća se dogodila prije nekoliko minuta. Nemamo više informacija. Učestvovalo je jedno teretno vozilo – kazao nam je dežurni u kladanjskoj policijskoj stanici.

S lica mjesta

Za sada nije poznato, da li je vozač povrijeđen.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:

Avaz.ba

Nastavite čitati

Najčitanije