Connect with us

Magazin

Film “Quo Vadis, Aida?” osvojio nagradu žirija na filmskom festivalu u Nizozemskoj

Objavljeno

na

Film “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić, u produkciji Deblokade, osvojio je još jednu vrijednu nagradu ovaj put na nizozemskom festivalu “Movies that Matter”.

Film proslavljenje bh. rediteljice do sada je osvojio brojne nagrade na festivalima, a nagrada nizozemskog festivala još jedna je potvrda sjajnog filmskog domaćeg ostvarenja.Festival “Movies that Matter” održava se u Nizozemskoj od 16. do 25. aprila, a u žiriju koji je odlučivao o Nagradi Velikog žirija nalazili su se Liane Cunje, Matthijs Wouter Knol i Vanja Kaluđerčić. Također, treba reći kako je bosanskohercegovački film ovu nagradu osvojio u konkurenciji od osam filmova u ovoj kategoriji.

Ono što treba naglasiti jeste da je “Quo Vadis Aida?” film koji je dobio jednoglasnu podršku žirija ovog festivala.

“Žiri se jednoglasno složio oko pobjednika. Film “Quo Vadis, Aida?”, iznio je važnu ličnu priču na ekran i odjeknuo je među publikom. Osvrnuli smo se na iskustva koja smo pojedinačno doživjeli tokom gledanja filma te smo zaključili Žiri se jednoglasno složili oko utjecaja kakav je film imao bilo da se radi o samoj radnji ili o autentičnim prikazima. Jednoglasno smo se složili da nagradu u iznosu od 5.000 eura dodjelimo filmu “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić”, saopćili su.

Ovo je samo jedna u nizu nagrada koju je film osvojio u posljednjih nekoliko mjeseci, a najvažniji događaj svakako će biti dodjela Oscara koja će se održati 26. aprila u 2 sata ujutro.

Dodjelu Oscara moguće je pratiti na BHRT-u, ali i na zvaničnom YouTube kanalu Američke akademije.

Oglašavanje

Magazin

Dubrovnik 65. najskuplji grad za život na svijetu

Objavljeno

na

Od

Na listi skupoće života u 608 gradova u svijetu portala Numbeo, globalne baze podataka o potrošačkim cijenama, nalazi se i njih pet iz Hrvatske.

Najskuplji je Dubrovnik, koji je zauzeo visoko 65. mjesto, drugi je Zadar, na 275. mjestu, a slijede Split (312), Rijeka (322), Zagreb (346) i najjeftiniji Osijek, koji je na listi zauzeo 374. mjesto, prenosi portal Novac.hr.

Kada je riječ o zemljama, na listi od njih 138, Hrvatska je na 42. mjestu, a od zemalja srednje i istočne Evrope, neznatno su skuplje tek Estonija na 41. mjestu i Slovenija koja je 38, dok je život u ostalim zemljama znatno jeftiniji.

Jedan od razloga za to, kako se čini, je visoka cijena osnovnih režija, a u koje se ubrajaju struja, grijanje, voda i smeće za stambeni prostor. Među 107 zemalja, na toj listi Hrvatska se nalazi na visokom, 17. mjestu.

Nastavite čitati

Magazin

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića – “Deset u pola”

Objavljeno

na

Od

Danis Tanović, u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom “Deset u pola”.

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

– Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, kaže Tanović, a to je odgovor na pitanje: Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu.

image

Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova “Ničija zemlja” i “Smrt u Sarajevu”, a uz Đurića i Bajrovića u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković. U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.

Nastavite čitati

Najčitanije