Connect with us

Zanimljivosti

Farmeru smetao kamen pa pomjerio granicu sa Francuskom

Objavljeno

na

Jedan farmer u Belgiji prepravio je državnu granicu sa Francuskom jer mu je granični kamen zasmetao kada je vozio traktor, pa ga je premjestio.

Lokalni historičar koji je šetao u šumi uočio je da je granični kamen između dvije zemlje pomjeren za 2,29 metara.

Ovaj događaj, ipak, nije izazvao međunarodni spor, nego smijeh sa obje strane granice, prenio je BBC.

– Belgiju je učinio većom, a Francusku manjom, to nije dobra ideja –  izjavio je David Lavo, šef lokalne uprave u belgijskom selu Erkelin.

On je dodao da ovakve stvari izazivaju probleme među susjedima i vlasnicima zemlje, a kamoli među državama. Lavo je kroz smijeh dodao da je njemu lično drago, ali da se gradonačelnik sa druge strane granice ne slaže.

Lokalne vlasti paniraju da stupe u kontakt sa farmerom i zatraže od njega da vrati kamen na originalno mjesto.

Ako se to ne desi, slučaj bi mogao da završi u belgijskom Ministarstvu vanjskih poslova, koje bi moralo da sazove francusko-belgijsku graničnu komisiju. Njen posljednji sastanak održan je 1930. godine.

Lavo je napomenuo da bi farmer mogao da dobije krivičnu prijavu, ako ne ispuni zahtjev.

Granica između Francuske i Belgije, duga 620 kilometara, utvrđena je sporazumom iz 1820. godine, koji je potpisan pet godina nakon što je Napoleon poražen kod Vaterloa. Označena je kamenovima koji od tada nisu pomjerani.

Oglašavanje

Zanimljivosti

U Sibiru izmjereno skoro 48 stepeni Celzijusa

Objavljeno

na

Od

Prije nekoliko dana je na tlu Sibira izmjereno nevjerojatnih 48 stepeni Celzijusa.

Dva evropska satelita su 20. juna na području arktičkog Sibira izmjerila temperaturu od 118 Farenhajta, odnosno 47.7 stepeni Celzijusa stupnjeva.

Radi se o temperaturi tla tako da nije riječ o temperaturnom rekordu. Temperatura zraka na tom području tada je iznosila oko 30 stepeni.

Unatoč tome, to je još uvijek neobično visoka temperatura za Arktički krug te bi ovakve vrućine mogle pospješiti daljnje otapanje vječnog leda i ubrzati klimatske promjene. Naime, led spriječava da spremnici stakleničkih plinova ponovno dođu u atmosferu, piše Live Science.

EU sateliti „Copernicus Sentinal-3A“ i 3B zabilježili su ove visoke temperature tokom toplinskog vala koji je pogodio veći dio Sibira. Ove vrućine ukazuju na mogućnost užarenog početka ljeta, nakon proljeća za kojeg je u Sibiru zabilježeno na stotine šumskih požara.

Mnogi od ovih proljetnih požara bili su takozvani “zombi požari” jer se zapravo radilo o nanovo pokrenutim ostacima šumskih požara koji su planuli prethodnog ljeta i koji nikada nisu bili u potpunosti ugašeni.

Zombi požari mjesecima su tinjali „hraneći“ se tresetom bogatim ugljikom koji se nalazio ispod ledene površine. Kada se snijeg otopio na proljeće, požari su se ponovno razbuktali.

Prije godinu, 20. juna 2020., na istom području Sibira zabilježena je rekordna temperatura zraka za to razdoblje – 38 stepeni. Već godinama prosječne temperature na Arktiku rastu brže nego bilo gdje na svijetu, a najveći razlog tome je otapanje morskog leda zbog globalnog zatopljenja.

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Medeni heroj: Upoznajte psa koji je spasio ženu koja je htjela da se ubije

Objavljeno

na

Od

Pas kao terapeut, odigrao je značajnu ulogu u spašavanju žene koja je razmišljala da sebi oduzme život na jednom mostu u Velikoj Britaniji.

Iako mu to nije u opisu posla, trogodišnjeg Digbyja su vatrogasci doveli na most blizu Exetera, Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje su pokušavali spriječiti ženu da ne počini samoubistvo.

Navodno su policijski pregovarači pokušavali smiriti ženu, no nisu napredovali. Jedan od vatrogasaca je predložio da joj dovedu Digbyja, kojem je i inače uloga da smiri traumatizirane ljude.

Žena na mostu se nasmiješila čim je vidjela Digbyja, okrenula je glavu, nakon čega su vatrogasci počeli pričati s njom o Digbyju i njegovom poslu. Žena je ubrzo pitala može li prići Digbyju ako se makne s mosta, što su hitne službe rado prihvatile.

Ovu priču je na Twitteru podijelila služba u kojoj Digby radi, koji je dobio na hiljade pohvalnih komentara. Nadamo se da će Digby još dugo spašavati ljude i svakodnevno biti nagrađivan.

Digby obično pomaže vatrogascima na terapijskim seansama, piše CNN.

Nastavite čitati

Najčitanije