Connect with us

Svijet

Evropski parlament odbio da hrvatske zahtjeve uvrsti u rezoluciju o BiH

Objavljeno

na

Svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika na današnjoj sjednici Evropskog parlamenta su odbačeni. Tako u Prijedlogu se ne navode riječi “konstitutivnost” i “legitimno predstavljanje”.

Evropski zastupnici su glasali o prihvatanju amandmana na Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji je ranije usvojio Komitet za vanjske poslove EU parlamenta.

Tekst rezolucije je sačinjen na osnovu izvještaja posebne komisije koju je formirao Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta, a na čijem čelu je bio Paulo Rangel.

Umjesto amandmana hrvatskih zastupnika u rezoluciji se govori o potrebi da se BiH učini funkcionalnom efikasnom državom u kojoj će se na jednak način poštovati prava svih građana.

Također se govori o potrebi izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona, koje bi omogućile svim državljanima BiH na cijelom prostoru države da se kandidiraju na izborima, odnosno da se provedu presude Evropskog suda za ljudska prava.

Oglašavanje

Regija

Vulin: Za rat je dovoljna jedna budala

Objavljeno

na

Od

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin gostujući na TV Prva rekao je da helikopteri “imaju pravo da nadlijeću gdje god žele iznad teritorije Srbije”. Dodao je kako je za mir potrebno bar dvoje, a za rat je dovoljno da imate jednu budalu. “Bojim se da mi tu budalu imamo sa druge strane”, zaključio je Vulin.

On je rekao da imamo razlog da građani Srbije budu zabrinuti.

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin.

Dodao je da Srbija zna šta hoće i da vrlo jasno zna šta neće.

“Vidjeli su da su Srbi jedinstveni, oni ne znaju šta da rade, nasilje ne može da prođe. Srbi na Kosovu nisu sami, sada mora da se pregovara”, poručio je Aleksandar Vulin.

Prvi čovjek srbijanske policije je ocijenio kako Priština mora da povuče sljedeći korak.

“Ja se pitam šta je alternativa EU, o tome treba da razmišljamo. Oni su očigledno pokazali da od njih nema ništa, njihov potpis ne vrijedi ništa. Ovdje se postavlja pitanje da li EU ima bilo kakav kredibilitet da nastavi sa razgovorima, da li može da bude pokrovitelj naših razgovora, ako se njen potpis ne poštuje. Nisam siguran ko koga ovdje ne poštuje. Da li Kurti EU, ili EU samu sebe, nisam siguran”, kazao je Aleksandar Vulin, javlja B92.

Rekao je da ga zanima Briselski sporazum.

“Zanima me Briselski sporazum, želim da nam se kaže da li Briselski sporazum ne postoji, a ako ne postoji, onda mnoge druge stvari ne postoje”, zaključio je Vulin.

Na kraju je naveo kako je Vučić jasno rekao EU “imate mjesec dana, smislite da li postoji ili ne”.

 

N1

Nastavite čitati

Regija

Borbeni avioni Vojske Srbije nadlijetali granični prijelaz Jarinje

Objavljeno

na

Od

Dva borbena aviona Vojske Srbije u dva navrata nadlijetala su oko podneva granični prijelaz sa Kosovom Јarinje, javlja RTS. Pojavljivanje aviona izmamilo je aplauze okupljenih koji su uzvikivali “Srbija, Srbija”.

Srbi sa sjevera Kosova već šesti dan protestiraju na prijelazima Jarinje i Brnjak koji su blokirani.

Podsjetimo, Vlada Kosova je u ponedjeljak uvela mjeru reciprociteta, ne dozvoljavajući promet vozila sa srbijanskim tablicama. Vozači s ovim registarskim tablicama na ulazu u Kosovo moraju uzeti privremene registarske tablice, kao što su građani Kosova s registarskim oznakama RKS dužni da ih promijene pri ulasku u Srbiju.

Osim toga, tablice sa sjevera Kosova (KS) više nisu legalne, i jedine važeće tablice su one s oznakom RKS (Republika Kosovo). U novom razvoju događaja, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je danas da su nepoznate osobe zapalile prethodne noći Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, a da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

KoSSev portal izvijestio je ovog jutra o požaru koji se dogodio u zgradi opštine Zubin Potok. Kako su potvrdili iz vatrogasne stanice u ovoj opštini, u požaru su izgorile dvije kancelarije, a tek treba da se utvrdi uzrok požara.

Svećlja je kazao da je sinoć u Zubinom Potoku izvršeno krivično djelo sa terorističkim elementima.

 

Klix

Nastavite čitati
Oglašavanje
Oglašavanje

Najčitanije