fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

EU zgrožena scenama na sahrani novinarke Al Jazeere

Poručio je da “EU osuđuje nesrazmjernu upotrebu sile i nepoštovanje” izraelske policije prema učesnicima na sahrani.

Evropska unija (EU) osudila je u petak “neproporcionalnu upotrebu sile” izraelske policije na pogrebnu povorku ubijene novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell saopštio je da je Unija “zgrožena scenama koje su se odvijale” tokom pogrebne ceremonije ubijene novinarke.

Poručio je da “EU osuđuje nesrazmjernu upotrebu sile i nepoštovanje” izraelske policije prema učesnicima na sahrani.

Borrell je također istakao da je “minimalno ljudsko poštovanje” omogućiti miran oproštaj “bez uznemiravanja i ponižavanja”.

Ponovio je poziv EU na temeljnu i nezavisnu istragu smrti novinarke Abu Akleh.

Hiljade Palestinaca prisustvovalo je sahrani palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh, koja je u srijedu preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu, na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska policija upotrijebila je šok bombe, suzavac i palice protiv prisutnih, pri čemu je na desetine osoba povrijeđeno, navodi se u saopštenju Palestinskog Crvenog polumjeseca.

Vjerski obred održan je u katedrali Navještenja Djevice, a Abu Akleh je sahranjena na protestantskom groblju Mount Zion, pored svojih roditelja.

Palestinci su se u četvrtak u Ramallahu oprostili od novinarke, čije je tijelo prebačeno iz bolnice Istishari u okupiranoj Zapadnoj obali u predsjednički kompleks Palestinske samouprave, gdje joj je počast odao i palestinski lider Mahmoud Abbas. Abbas je tokom govora optužio Izrael da je odgovoran za ubistvo novinarke.

Mreža Al Jazeera sa sjedištem u Dohi saopštila je da je njihova novinarka bila na meti izraelskih snaga.

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...