fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

EU uvela sankcije za 19 kineskih kompanija zbog njihovih veza s Moskvom

Na listi objavljenoj u Službenom listu EU nalazi se nekoliko firmi sa sjedištem u Hong Kongu, kao i dva globalna “satelitska” diva.

Paket sankcija protiv Rusije dodao je 61 novu firmu na popis subjekata optuženih za izravnu “podržavanje ruskog vojno-industrijskog kompleksa” u ratu u Ukrajini, čime se ukupan broj firmi popeo na 675.

Te su firme sada podložne drastičnim ograničenjima prodaje robe i tehnologije dvojne namjene koja bi se mogla koristiti za poboljšanje obrambenog i sigurnosnog sektora Rusije.

Kina odbacuje optužbe Zapada da podržava rusku vojnu kampanju.

Među novim firmama na popisu sankcioniranih dva su glavna igrača u kineskoj satelitskoj industriji uključena u prodaju satelita i satelitskih snimaka ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner, prenosi SEEbiz.

U oktobru je istraga AFP-a otkrila da je Wagner 2022. potpisao ugovor vrijedan više od 30 miliona dolara s kineskom firmom Beijing Yunze Technology Co Ltd za nabavu dva satelita i korištenje njihovih slika.

Ugovor je potpisan u novembru 2022., više od pola godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu u kojoj je Wagner grupa, predvođena svojim osnivačem Jevgenijem Prigožinom, odigrala ključnu ulogu na bojnom polju.

Dva satelita visoke rezolucije pripadala su Chang Guang Satellite Technology, vodećoj globalnoj satelitskoj firmi koja je dodana na popis sankcija EU-a.

Još jedna firma na listi sankcija je Head Aerospace Technology, koja prodaje satelitske snimke i stavljena je na listu sankcija SAD-a 2023. godine zbog opskrbe Wagner grupe.

Čak i ako Kina ne isporučuje oružje izravno Rusiji, Sjedinjene Države i Evropa je optužuju da prodaje komponente i opremu moskovskoj vojnoj industriji.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lin Jian odbacio je tvrdnje kao “lažne informacije”.

Firme sa sjedištem u Rusiji čine oko polovicu od 61 subjekta koji su u ponedjeljak dodani na popis EU-a.

Uz 19 kineskih firmi, dodano je i devet iz Turske, dvije iz Kirgistana te po jedna iz Indije, Kazahstana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Ljeto je stiglo, a s njim i dugo očekivani godišnji odmori. Prije nego što krenete na more i uživate u ljetnim radostima, pobrinite se...

Vijesti

Jedan od učesnika Marša mira danas je preminuo na lokalitetu Buljima, saznaje Klix.ba. Učesnici Marša mira koračaju prema Potočarima, a nažalost ovogodišnji pohod je...

Biznis

Azijsko-pacifička tržišta bila su u porastu u utorak, nakon S&P 500 a Nasdaq Composite zatvorio je na rekordno visokim nivoima tokom noći, s japanskim...