fbpx
Biznis

EU optužuje Rusiju za ‘cinizam’ zbog povlačenja iz crnomorske žitne inicijative

Evropska unija u subotu je optužila Rusiju zbog “cinizma” u povlačenju iz ugovora o žitu u Crnom moru, navodeći da je ponuda od milion tona žita afričkim zemljama “parodija velikodušnosti”.

U govoru na godišnjem samitu G-20 u New Delhiju, Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, kazao je da je dogovor o žitu siromašnim zemljama 30 puta veći od količine koju Africi nudi Rusija.

– I kakav cinizam, to niste prihvatili – rekao je Michel komentarišući dogovor o žitu koji je uputio ruskom predstavniku na samitu, ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

– Ne samo da ste odlučili da se povučete iz ovog sporazuma o žitu, nego istovremeno napadate i lučku infrastrukturu. Blokirate luke koje omogućuju pristup Crnom moru, pa čak i Dunavu – rekao je on.

Rusija je odustala od sporazuma u julu, godinu dana nakon što su je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, žaleći se da se njen vlastiti izvoz hrane i đubriva suočava s preprekama i da nedovoljno ukrajinskog žita odlazi u zemlje kojima je potrebno.

– Da bi uvreda bila veća, Rusija nudi milion tona žita afričkim zemljama u parodiji velikodušnosti – rekao je Michel.

– Kakav cinizam i prezir prema afričkim zemljama – rekao je on, dodajući da je sporazum o Crnomorskoj žitnoj incijativi do sada isporučio više od 30 miliona tona, uglavnom u najugroženije zemlje.

U subotu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na samitu razgovarao s japanskim premijerom Fumiom Kishidom u vezi s naporima da se oživi sporazum, saopoćila su dva izvora upoznata s tim, ne pružajući više detalja.

Vijest je uslijedila nakon što je Erdogan ove sedmice kazao da bi bilo moguće oživjeti sporazum, pozivajući Ukrajinu da ublaži svoju pregovaračku poziciju i izvozi više žita u Afriku, a ne u Evropu, iako se Ukrajina protivi ideji ublažavanja sankcija.

Ambasade dvije zemlje u New Delhiju nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentarom poslane e-mailom nakon što su izvori na marginama samita govorili pod uvjetom anonimnosti.

(Biznis.ba / FENA)

Izvor

Oznake: Biznis, Ekonomija, Privreda

Možda vas zanima