fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

EU i Kina kreću u razgovore o planiranim carinama za električna vozila

Kina i Evropska unija složile su se započeti razgovore o planiranom uvođenju carina na električna vozila (EV) kineske proizvodnje koja se uvoze na evropsko tržište, rekli su u subotu visoki dužnosnici obje strana.

Njemački ministar ekonomije Robert Habeck rekao je da ga je evropski povjerenik Valdis Dombrovskis obavijestio da će biti konkretnih pregovora o carinama s Kinom.

Potvrda je stigla nakon što je kinesko ministarstvo trgovine priopćilo da su se njegov čelnik Wang Wentao i Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Evropske komisije, složili započeti konzultacije oko antisubvencijske istrage EU-a o kineskim električnim vozilima.

“Ovo je novo i iznenađujuće jer u posljednjih nekoliko sedmica nije bilo moguće ući u konkretan raspored pregovora”, rekao je Habeck u Šangaju.

Rekao je da je to prvi korak i da će biti potrebni još mnogi. “Daleko smo od kraja, ali barem je to prvi korak koji prije nije bio moguć.”

Ministar je ranije u subotu rekao da su vrata Evropske unije otvorena za razgovore o carinama EU-a na kineski izvoz, prenosi SEEbiz.

“Ono što sam danas sugerirao svojim kineskim partnerima jest da su vrata otvorena za razgovore i nadam se da se ta poruka čula”, rekao je u svojoj prvoj izjavi u Šangaju, nakon sastanaka s kineskim dužnosnicima u Pekingu.

Habeckov posjet je prvi od strane visokog europskog dužnosnika otkako je Bruxelles predložio velike carine na uvoz kineskih električnih vozila (EV) u borbi protiv onoga što EU smatra pretjeranim subvencijama.

Habeck je rekao da ima vremena za dijalog između EU-a i Kine o pitanjima carina prije nego carine stupe na punu snagu u novembru i da vjeruje u otvorena tržišta, ali da tržišta zahtijevaju jednake uvjete.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...