fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

BiH

Escobar u posjeti BiH zbog napada na Dejton, ustavni poredak i državu BiH

„Njegova posjeta naglašava trajnu podršku Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH i njenom euroatlantskom putu”, navodi Američka ambasada na Twitteru.

Prošlog mjeseca, Sjedinjene Države su sankcionisale Nenada Stevandića, Radovana Viškovića, Željku Cvijanović i Miloša Bukejlovića jer podrivaju Daytonski sporazum.

Stevandić je predsjedavajući Narodne skupštine RS, Višković je premijer entiteta RS, Bukejlović je entitetski ministar pravde, a Cvijanović član Predsjedništva BiH.

„Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS-u, čime se obstruiše i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma”, kaže se u obrazloženju odluke Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a.

Također prošlog mjeseca, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt posegnuo je za bonskim ovlastima i poništio Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta RS.

Schmidt je poništio i zakonske izmjene Narodne skupštine RS prema kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika u tom entitetu.

Također je odlučio izmijeniti Krivični zakon BiH, na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će, kako je rekao Schmidt, osigurati pravni osnov za tužioce da poduzmu aktivnosti.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...