fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Biznis

Erdogan: Uskoro i izgradnja domaćeg razarača

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako će njegova zemlja ubrzo početi sa izgradnjom domaćeg razarača protivzračne odbrane TF-2000, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je danas posjetio istanbulsko brodogradilište gdje je govorio na ceremoniji upriličenoj povodom puštanja u rad prvog domaćeg i nacionalnog obavještajnog broda turskih pomorskih snaga TCG Ufuk.

– Vjerujem da smo veoma dobro ušli u 2022. godinu realizirajući jedan za drugim ključne projekte naše odbrambene industrije – poručio je Erdoan.

Izrazio je želju da brod TCG Ufuk, za koji vjeruje da će doprinijeti učinkovitom izvršavanju sigurnosnih i obavještajnih aktivnosti na moru, bude od koristi Nacionalnoj obavještajnoj organizaciji. Pojasnio je kako je prvi obavještajni turski brod Ufuk izgrađen s nacionalnim inženjerskim sposobnostima.

Rijetki mogu dizajnirati, graditi i održavati vlastite ratne brodove

– Ne želimo više nabavljati iz inostranstva. Do današnjih dana došli smo odlučno radeći od 2004. godine, kada smo rekli da će naši projekti biti domaći i nacionalni. Pogotovo u posljednjih deset godina, događaji oko nas još jednom su nam pokazali da nacije koje ne mogu biti nezavisne u odbrambenoj industriji ne mogu s povjerenjem gledati u budućnost – naglasio je Erdoan.

Turski predsjednik poručio je kako je uspjeh Turske u oblasti odbrambene industrije postao vrlo važan izvor nade za potlačene narode i zajednice diljem svijeta. Naglašavajući da se svake godine povećava broj zemalja koje koriste proizvode turske odbrambene industrije, Erdoan je nastavio:

– Naša zemlja je trenutno među deset zemalja svijeta koje mogu dizajnirati, graditi i održavati vlastite ratne brodove. Do sada smo izvezli 180 mornarskih platformi u 25 zemalja. Uskoro ćemo početi i sa izgradnjom našeg razarača protivzračne odbrane TF-2000 – rekao je turski predsjednik.

Izvor

Možda vam se sviđa

Vijesti

Nedim Sladić, bh. meteorolog, oglasio se na svom Facebook profilu gdje je sa javnošću podijelio informaciju o pljuskovima sa grmljavinom koji se očekuju večeras u...

Biznis

Vjeruje se da će niskotarifni prevoznik Wizz Air obustaviti šest ruta iz svoje baze u Sarajevu tokom narednih mjeseci. Kompanija je prije više od...

Vijesti

Nakon što je talentovana Tuzlanka, Belma Huseinefendić svojom pjesmom  „ŠIBAM DALJE“ i cover obradom „Odakle sam ja“ napravila pomamu, odlučila se na objavu novog...

Vijesti

U Velikoj sali Doma kulture Kakanj održana je jučer Akademija povodom 32. godišnjice osnivanja Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Kakanj, a prisutnima se tim...