fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Erdogan: Turska će nastaviti s naporima da uspostavi mir između Rusije i Ukrajine

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozdravio je razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine te poručio kako će Ankara nastaviti s naporima za postizanje mira između dviju zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naši napori za uspostavu mira između Rusije i Ukrajine se nastavljaju. Zahvaljujem (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu i (ukrajinskom predsjedniku Volodimiru) Zelenskom što su omogućili razmjenu zarobljenika. Ovaj razvoj nas je jako razveselio”, rekao je Erdogan u četvrtak novinarima u Centru Turkevi u Njujorku.

“Ovom razmjenom zarobljenika Turske je sada dobila rezultat svoje vjere u snagu dijaloga i diplomacije”, dodao je Erdogan.

Erdogan je rekao da će telefonirati s Putinom i Zelenskim čim se vrati iz New Yorka, gdje se obratio Generalnoj skupštini UN-a. Dodao je da bi UN trebao preuzeti inicijativu i uložiti više napora u rješavanje sukoba između Rusije i Ukrajine.

“Nažalost, UN nije mogao prekinuti rat, zaustaviti krvoproliće niti pronaći rješenje za energetsku i prehrambenu krizu koja je nastala kao posljedica rata. Napori generalnog sekretara UN-a (Antonio Guterres) da uspostavi koridor za žito po ovom pitanju donekle su umirili UN, ali nema sumnje da treba uložiti više napora da se rat okonča”, poručio je Erdogan.

Podsjetio je na riječi američkog predsjednika Joea Bidena koji je kazao da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju povećanje broja stalnih i nestalnih članica u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Je li Bidenova izjava o VSUN-u potvrdila da smo bili u pravu? Sada kažu: ‘Povećajmo broj i stalnih i nestalnih članica‘”, kazao je Erdogan te dodao:

“To je zapravo ono o čemu smo govorili kada smo kazali da je ‘svijet veći od petice‘. Siguran sam da ćemo u tome i uspjeti.”

Erdogan se dotakao i nabavke F-16 od SAD-a.

“Atmosfera se razvija u pozitivnom smjeru. Nadamo se da će tako nastaviti i mislim da ćemo rezultate toga imati što prije”, rekao je Erdogan.

Izvor

Možda vam se sviđa

Biznis

Time su otklonjene sve špekulacije koje su se pojavile u posljednje vrijeme, a prema kojima građani Federacije plaćaju najjeftiniju struju te da cijena električne energije,...

Sport

Nakon završetka utakmice Bosna i Hercegovina – Crna Gora u Zenici, gostujući navijači prelijepim gestom izazvali su ovacije Bilinog polja. Autor:...

Vijesti

Septembar je mjesec svadbi, a mnoge javne ličnosti upravo u septembru rekle su “Da”. Sandra je objavila niz fotografija u vjenčanici pa su mnogi...

Biznis

Najveći bosanskohercegovački trgovački lanac, Bingo, 30. septembra otvara novi prodajni objekat u Banjaluci, koji će zauzimati više od 6.000 kvadratnih metara. Sudeći po plakatima...