Povežite se

Vijesti

EPBiH kupuje 620.000 tona uglja: Sindikat Kreke smatra da je to “ključ u bravu” za tuzlanski rudnik

Objavljeno

na

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) kroz Obavještenje o nabavci iskazala je namjeru o kupovini 620.000 tona uglja.

Ovaj potez u Sindikatu radnika Rudnika uglja (RU) Kreka iz Tuzle, doživljavaju kao direktnu prijetnju opstanku najvećeg rudnika uglja u Federaciji BiH.

– To je za Kreku ključ u bravu, odnosno jasna poruka da nam taj rudnik ne treba. Radi se o iznosu nabavke koji predstavlja pola godišnje proizvodnje Kreke, to su ogromne količine – kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika RU Kreka.

Elektroprivreda je 6. oktobra objavila obavijest o nabavci 620.000 tona lignita u pregovaračkom postupku, za potrebe Termoelektrane Tuzla u periodu od 2021. do 2022. godine. Procijenjena cijena ugovora, prema obavijesti o nabavci koja je u posjedu Faktora, iznosi 35.149.660 KM. Rok za dostavu ponuda je 12. novembar ove godine.

Prosta matematika govori da je cijena tone uglja po navedenoj nabavci, bez PDV-a, iznosi 56,93 KM. Kreka, kao dio Koncerna Elektroprivrede BiH, svoj lignit Elektroprivredi BiH prodaje po cijeni od oko 45 KM bez PDV-a.

– Ako se analizira visina finansijskih sredstava koje EPBiH namjerava izdvojiti za kupovinu navedenih količina uglja u 2022. godini i nedavne ugovore o nabavci uglja između EPBiH i RITE Stanari u Stanarima, vidljivo je da je namjera EPBiH da se u toku 2022. godine u TE Tuzla plasira 620 hiljada tona lignita iz RiTE Stanari – navodi se u dopisu Sindikata Kreke.

Nezvanično saznajemo da Termoelektrani Tuzla godišnje treba oko 1,8 miliona tona uglja, od čega trećina otpada na mrki ugalj. To znači da je planirana nabavka od 620 hiljada tona predstavlja trećinu tih godišnjih potreba, a čak polovinu potreba za lignitom, što je ugalj koji se proizvodi u Kreki. Ono što je u ovom momentu sigurno je da taj ugalj neće doći iz Kreke jer ona zbog dugova na ime poreza ne može ni učestvovatri u ovom procesu nabavke.

Kada isključimo Kreku kao dobavljača, jedini rudnik u BiH, koji realno može osigurati tolike količine uglja jeste rudnik Stanari, koji se nalazi na pola puta između Doboja i Prnjavora.

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, ovim povodom, u petak je uputio pismo predsjedniku Demokratske fronte (DF) i članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, jer je generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, kako navode u pismu, bio izbor političke partije na čijem je on čelu.

Još jedno pismo danas je otišlo premijeru Tuzlanskog kantona Kadriji Hodžiću i kantonalnim predstavnicima svih parlamentarnih stranaka u kantonu.

Faktor

Oglašavanje

Vijesti

Otkazan javni doček Nove godine u Sarajevu

Objavljeno

na

By

Gradsko vijeće Sarajeva je izglasalo otkazivanje dočeka Nove godine u ovom gradu zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije.

Ova odluka je donesena većinski, sa 20 glasova “za”, jedan vijećnik je bio protiv, a četiri suzdržana.

Još uvijek nije odlučeno na šta će biti potrošeno 50.000 KM koje su planirane za organizaciju dočeka. Ova odluka bi trebalo da bude donesena na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Kako je dogovoreno na sjednici, Grad će u saradnji s turističkom zajednicom Kantona Sarajevo učestvovati u kreiranju događaja koji će oživjeti novogodišnji duh. Inače, Grad je zajedno s općinama i Turističkom zajednicom KS planirao za doček Nove godine izdvojiti ukupno 300.000 KM.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su za Klix.ba kazali da su oni dali svoje jasne smjernice za organizovanje ovakvog događaja u vrijeme epidemije, ali da nisu davali nikakve preporuke o neodržavanju praznika.

Slične smjernice dali su i za organizovanje zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu.

 

Klix

Nastavite sa čitanjem

Vijesti

Postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara

Objavljeno

na

By

Vlada Federacije BiH postigla je sporazum sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH. Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11.

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Trenutno se u zgradi Vlade Federacije BiH očekuje pres-konferencija na kojoj će se nakon potpisivanja sporazuma javnosti obratiti federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džidić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

RTVTK

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije