Povežite se sa nama

Vijesti

Električno vozilo ZhiDou – uskoro i u BiH

Objavljeno

-

Privredna komora FBiH se nizom aktivnosti aktivno zalaže za promociju i unapređenje razvoja elektromobilnosti u BiH, te je s predstavnicima “ZhiDou Cenntro SCH Adria”, svjetski priznatim proizvođačem električnih vozila i jednim od kooperanata poznatih kompanija (Volvo, Daimler i Lotus) otvorila brojne teme, gdje je već na pomolu realizacija aktivnosti “električno vozilo ZhiDou i na ulicama BiH”.

Tim povodom je održan sastanak predstavnika kompanije “ZhiDou Cenntro SCH Adria”, s predstavnicima Privredne komore FBiH – predsjednikom Mirsadom Jašarspahićem, direktorom sektora za energetiku Arminom Hodžićem i višim stručnim saradnikom za industriju i usluge Anelom Karahasan.

ZhiDou je brend matične kompanije Geely Auto Group, holdinga u privatnom vlasništvu, suvlasnika Volvo Cars, Daimler, Lotus i londonske taksi kompanije “Black Cabs”. ZhiDou je proizvođač isključivo električnih vozila i sestrinska kompanija mnogo poznatijeg Volvo Cars.

Električno vozilo D2 na kineskom je tržištu najprodavanije, a na svjetskom tržištu peto je najprodavanije električno vozilo poslije vodeće Tesle. Osim toga, razvojni brend kompanije Geely Holding ima potpuno učešče i u proizvodnji komercijalnih (lakih dostavnih) vozila Cenntro, koju obilježava serija Metro i Metro II.

– Usljed velikog zagađenja zraka, elektromobilnost, električna vozila, e-skuteri, e-bicikli u cijelom svijetu ne predstavljaju više samo trend, već neminovnost. Slična situacija je i s BiH i zagađenjem kojim se suočavamo naročito u zimskom periodu. Nažalost, velika otežavajuća okolnost predstavlja nedostatak poticaja pri kupovini električnih vozila, zakonska regulativa, nerazvijena infrastruktura, kao i nedovoljna informisanost, te strah od neopoznatog. Na sve ove prepreke u razvoju elektromobilnosti u BiH, Privredna komora FBiH nastoji djelovati kako edukativno tako i prema nadležnim institucijama u cilju izmjene zakonske regulative kao prve instance za razvoj elektromobilnosti u BiH – navodi Mirsad Jašarspahić.

Dodaje da istovremeno električna vozila u BiH treba posmatrati kao novu poslovnu priliku,  kako za proizvođače komponenti automobilske industrije, tako i za privrednike u pogledu uštede troškova službenih vozila, njihove rentabilnosti, ekonomičnosti i ekološke prihvatljivosti kao glavnih aduta u odnosu na dosadašnji vid vozila na fosilna goriva.

– Od iznimnog značaja bi naročito bili poticaji za električna vozila teretnog programa, privrednicima koji se bave transportom roba široke potrošnje, zbog višestruko niže cijene pogonskog goriva, čime bi se dugoročno gledajući mogle ostvariti uštede u odnosu na trenutno korištenje prevoznih sredstava na benzin i dizel. Stoga mi je iznimno drago da će tržište BiH uskoro biti obogaćeno električnim vozilom ZhiDou kompanije Geely Holdinga zahvaljujući intenciji kompanije ZhiDou Cenntro Balkan kao ekskluzivnog distributera za tržište Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – dodaje Jašarspahić.

Privredna komora FBiH, postala je bogatija za još jednu novu članicu, pristupanjem članstvu predstavništva Zhidou Cenntro Balkan sa sjedištem u Sarajevu. Tokom sastanka dogovoreni su i naredni koraci na polju saradnje Zhidou Cenntro SCH Adria i Privredne komore FBiH, a koji će doprinijeti jačanju ne samo sektora elektromobilnosti u BiH, već i Grupacije automobilske industrije.

ZhiDou kao nova snaga na polju električnih  vozila ima za cilj osmišljavanje modernih, kompaktnih elektro vozila u svakodnevnoj i komercijalnoj upotrebi, pri tom vodeći računa o svojim korisnicima, prije svega kvalitetom pruženih proizvoda i njihovim jedinstvenim karakteristikama.

ZhiDou je dizajniran u Italiji, proizveden u Kini i u stalnom razvoju, uz karakteristike udobnosti gradskog automobila sa jedinstvenim prednostima performansi električnog vozila.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Banovići: Donacija plastenika kao podrška ekonomskom osnaživanju porodica sa ranjivom djecom

Objavljeno

-

Od

Isporukom plastenika za pet porodica sa područja opštine Banovići, danas je okonačan donatorski projekat koji je Općina Banovića realizovala u saradnji sa World Vision International u BiH.

Donacija je izvršena sa ciljem da se pomogne ekonomskom osnaživanju ranjive djece i njihovih porodica, što podrazumijeva donaciju plastenika i brojler pilića. Prethodno je  izvršena donacija brojler pilića za dvadeset porodica, a današnjom isporukom i montažom plastenika površine 50 metara, okončan je ovaj donatorski projekat na području opštine Banovići. Za realizaciju projekta osigurana su finansijska sredstva u iznosu od dvanaest hiljada KM, koja su zajedno obezbijedile Općina Banovići i World Vision u BiH.

-Pored ovog projekta, za prvih sedam mjeseci 2020. godine Općina Banovići je u oblast poduzetništva i obrta uložila 135 hiljada KM,- navode u Odsjeku za poduzetništvo. Za proljetnu sjetvu uloženo je 55 hiljada KM, za podsticaj proizvodnje mlijeka preko 28 hiljada KM, za nabavku plastenika preko 27 hiljada KM, te za YEP inkubator poslovnih idela 15 hiljada KM i 9 hiljda za podršku kod osnivanja privrednih društava i obrta.

Svi ovi projekti su dugoročnog karaktera te će se nastaviti i u narednom periodu. U najavi je i početak realizacije projekta namjenjenog za podsticaj ženama poduzetnicama, a u  2020. godini za podršku poduzetništvu i poljoprivredi Budžetom Općine Banovići predviđeno je 300 hiljada KM.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Snažno nevrijeme noćas pogodilo dijelove BiH: Tuzla ponovo pod vodom

Objavljeno

-

Od

Snažno nevrijeme koje je oko ponoći pogodilo Grad Tuzlu ponovo je donijelo nevolje za građane koji se nisu oporavili od posljedica poplava prije desetak dana.

Ponovo je poplavljen dio južne gradske saobraćajnice na potezu od glavne autobuske stanice do SKPC “Mejdan“, a nekoliko automobila je ostalo u vodenoj bujici.

Voda je prodrla i u podrumske prostorije susjednih zgrada, a građani su pred sobom imali još jednu besanu noć.

Prije desetak dana u poplavi je potopljen SKPC “Mejdan“, a šteta je procijenjena na oko milion KM. Sanacija je počela, ali niko ne zna kada će biti okončana i kada će 32 selekcije moći nesmetano obavljati trenažni proces.

I sinošnje nevrijeme je ponovo zaprijetilo SKPC “Mejdan“. Voda se pojavila u prostorijama koje koristi Karate klub “Tuzla Sinbra“.

Na još nekoliko lokacija u gradu došlo je do izlivanja vode na kolovoz, obaranja drveća i materijalne štete.

Štete od posljednje katastrofalnog nevremena su procijenjene na četiri miliona KM, a Tuzlaci strahuju od svake najave nevremena koje dolazi.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije