Povežite se sa nama

Zabava

Dženan Lončarević: Ispostio sam cijeli ramazan (VIDEO)

Objavljeno

-

Kantautor Dženan Lončarević trenutno boravi u rodnom Prijepolju, gdje se odmara i šeta šumom. Čeka da se život opet vrati u normalno stanje nakon pandemije koronavirusa.

– Lagano se, evo, sve vraća i nadam se da će sve opet biti na staroj poziciji. Nedostaje mi moj posao, kao i svakome ko voli ono što radi. Ali falilo mi je i odmora sve ove godine, tako da mi je pauza prijala – kaže Lončarević.

Govorio je i o svetom mjesecu ramazanu i kako se obilježava u njegovom rodnom gradu.

– Naučen sam da postim tokom ramazana. To sam naučio od svojih starijih članova porodice, tako da sam i ovaj ramazan cijeli ispostio. Volim tu tradiciju, volim miris pitaljki, tako mi zovemo somune u našem kraju. Volim to što se dešava u zraku za vrijeme ovog svetog mjeseca. Tako da mu se svaki put radujem. Najviše se radujem kada mogu da budem u Prijepolju, što duže, kada je ramazan. Svima bih preporučio da dođu u Prijepolje i da osjete miris pitaljki u doba kada ih Salko iz pekare vadi, onako svježe, i kada narod čeka. Imamo tu staru pekaru na lijepom mjestu. Volio bih da svi osjete taj miris. To je nešto što pamtim otkako znam za sebe i dan-danas osjećam isti miris i ništa se nije promijenilo. I dan-danas s istim ljudima odem poslije iftara i pijem kafu. To je nešto što imamo mi koji smo odrasli u malim gradovima – iskren je kantautor.

Dženan Lončarević - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Što se njega tiče, ovaj ramazan mu nije bio drugačiji, uprkos pandemiji koronavirusa.

– Ne postoji opcija da čovjek ne može promijeniti nešto u glavi, ako postoji volja za nečim što se zove dobro, za nečim što se zove zdravo. Post čovjeka ozdravi, a onog ko je zdrav usmjeri u nekom drugom pravcu, pozitivnijem i normalnijem. Tako da, ne može smetati nikada ništa, ako čovjek ima volju za postom i, na kraju krajeva, onim što se zove ramazanski adet – smatra Lončarević.

Za vrijeme izolacije objavio je nekoliko pjesama.

– Jučer sam objavio još jednu u nizu obrada, a to je pjesma „Gdje to piše“ od Olivera Dragojevića i planiram još jednu objaviti za koji dan. A ono što slijedi kada se život vrati u normalu i kada to budemo mogli prezentirati na način kako smo zamislili, jeste završetak trilogije koju smo započeli pjesmom „Piješ, sine“. Premijeru smo planirali održati u Sarajevu, pa ćemo onda obići sve ostale glavne gradove drage naše bivše Jugoslavije – otkrio je Lončarević.

 

Oglašavanje

Zabava

Fotografija na Slavorumu vratila (bolne) uspomene i mnogim Bosancima i Hercegovcima

Objavljeno

-

Od

Na Slavorumu je osvanula fotografija koja je mnoge nasmijala i vratila uspomene brojnim Balkancima, među kojima je bilo i Bosanaca i Hercegovaca. Riječ je o ružičastom WC papiru u listićima koji je odmah izazvao brojne reakcije i prikupio više tisuća lajkova.

– Ovo gradi karakter, čvrst karakter…”, “Postoji legenda da su Nokiju 3310 izradili od ovog materijala”, “Oh uspomene, oh boli”, “Kvalitetan papir, veoma snažan”, “Mogu osjetiti ovu fotografiju. I boli”, “A inače se može koristiti i kao brusni papir”, “Nisi Slaven ako ovo nisi imao”, sprdali su se na Slavorumu u komentarima, a neki su dodali da ovo još uvijek viđaju u kućama svojih baka.

Bilo je i onih koji su primijetili još jedan “slavenski” detalj. “A pločice?”, “To su te pločice”, uočili su.

Inače, nedavno je na Slavorumu osvanula i scena iz hrvatske emisije Večera za 5 na selu, a sve zbog zanimljivog detalja u kuhinji jednog natjecatelja.

U maju je na istoj stranici osvanula i fotografija još jednog nekad uobičajenog detalja u kućama mnogih Bosanaca i Hercegovaca. Riječ je bila o prekidaču za WC s tri smeđe tipke, za bojler, grijalicu i svjetlo.

– Ovo se moglo pritisnuti isključivo palcem, ostali prsti bi mogli stradati pri pokušaju”, “Uvijek je bio jedan kojeg ste morali pritisnuti pod posebnim kutem, šalili su se tad

You ain't Slav if you didn't have this bad boi

Posted by Slavorum on Ponedjeljak, 21. Septembar 2020.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Zabava

Muškarac u javnom prevozu se istuširao sredstvom za dezinfekciju (VIDEO)

Objavljeno

-

Od

Treba biti temeljit. Tom se logikom i u svakodnevnom životu vodi muškarac uhvaćen u obavljanju dnevne higijene u javnom prijevozu.

La prudenza non è mai troppa🤣🤣

Posted by Stefania Esposito on Subota, 12. Septembar 2020.

Aparat za dezinfekciju stajao je, kao i obično u vrijeme pandemije, pri samom ulasku kod vrata, a on se odlučio oprati njime. Nezaboravnu anegdotu iz autobusa za pričati ima i Talijanka Stefania Esposito koja je snimila cijeli događaj.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije