Povežite se sa nama

Vijesti

Džaferović komentirao hapšenje Novalića: Zadržan premijer od čijeg rada zavisi život u FBiH

Objavljeno

-

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Džaferović komentirao je danas u Sarajevu hapšenje premijera FBiH i stranačkog kolege Fadila Novalića. On je istakao kako se radi o ozbiljnoj situaciji, jer je riječ o privođenju i zadržavanju premijera FBiH “od čijeg rada zavisi dobar dio života” u ovom bh. entitetu.

– Vlada je morala otkazati sjednicu, a što se tiče svih ljudi u zemlji. U ovom trenutku nedostaju činjenice, javnost nema činjenice u čemu je, kako, sa kim, zašto, učestvovao premijer… To je nedopustivo. To se javnosti mora odmah saopćiti ili ovdje ako postoje konrektne činjenice je u pitanju teški kriminal ili ako ne postoje ove činjenice ili je u pitanju instrumenilzacija tužilačko policijskih agencija u političke svrhe…Tužilaštvo i SIPA moraju odmah da izađu s konkretnim činjenicama i podacima – rekao je Džaferović, piše “Avaz”.

Novalić sinoć zadržan u SIPA-i - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Džaferović je istakao i kako je Novalić “strpljivo i predano radio za vrijeme brobe protiv pandemije na zaštiti ekonomije ali i života ljudi.

– Radio je sve što je mogao, duboko sam uvjeren da ga nema u kriminalnim radnjama. To je moje mišljenje neka me demantiraju. Ovoj činjenici nije se dovoljno vodilo računa kada su se poduzimale aktivnosti kada je u pitanju Novalić. Ukoliko Tužilaštvo BiH te državne institucije žele da budu kredibilne moraju jednako da se odnose prema svakom predmetu. Šta je sa aferom “Diploma”, šta je sa aferom vrbovanja građana BiH, šta je sa praktično oslobađanje ratnog zločinca zbog silovanja maloljetne djevojičice. Da li je iko iz BiH odgovarao za to. Šta je sa javnim nabavkama u cijeloj BiH? Tužilastvo i SIPA ako žele da bude kredibilni moraju da odgovore na ovo pitanje – poručio je Džaferović.

Oglašavanje

Vijesti

Otvaraju se granice BiH za državljane EU uz negativan test na koronavirus

Objavljeno

-

Od

Na sjednici Vijeća ministara BiH danas je usvojena i odluka o ulasku stranaca u BiH te omogućen ulazak za državljane zemalja Evropske unije i zemlje Schengena uz negativan test na koronavirus.

Jedini uslov je da test ne bude stariji od 48 sati. Odluka stupa na snagu 16. jula.

Iako je BiH još uvijek na crnoj listi Evropske unije, Savjet ministara je ipak odlučio da otvori granice BiH.

Podsjetimo, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je prije dvije sedmice rekao da će granice BiH ostati zatvorene za građane EU dok oni ne otvore granice za bh. državljane.

Evropska unija je istog dana, odnosno 30. juna, objavila listu zemalja čijim državljanima je zabranjen ulazak u zemlje članice EU i na toj listi je i BiH.

Što se tiče susjednih država, prema ranijoj odluci Savjeta ministara BiH, dopušten je ulazak državljanima Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a njima nije potreban negativan test na virus korona.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Vijesti

Vijeće ministara BiH imenovalo direktore SIPA-e i RAK-a

Objavljeno

-

Od

Prethodni predsjedavajući Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH Plamenko Čustović podnio je ostavku nakon što je bivši direktor Radio-televizije RS-a Draško Milinović većinom glasova predložen za čelnika Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Milinović je, podsjetimo, bivši direktor RTRS-a – javnog emitera koji je u prethodnom periodu bio više puta kažnjavan od strane RAK BiH zbog nepoštovanja i nepridržavanja regulative — kodeksa i općih akata propisanih od strane upravo Vijeća RAK BiH.

Danas je na poziciju direktora SIPA-e imenovan Darako Ćulum, sada već bivši direktor Policije Republike Srpske, protiv čijeg su imenovanja bili članovi grupe građana “Pravda za Davida”. Upravo u periodu dok je Ćulum bio čelni čovjek entitetske policije, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ubijen je David Dragičević.

 ”Darko Ćulum je direktor iste one policije koja je održala sramnu konferenciju za novinare gdje je gotovo ‘zaključen’ slučaj Dragičević i zbog koje su građani izašli na ulicu. Tu istu konferenciju za novinare su poslije mnogi, uključujući i predstavnike vlasti, nazvali ‘greškom’. Šta je direktor policije preduzeo po tom pitanju? Šta je direktor policije poduzeo po pitanju Davidovog donjeg veša (kao dokaznog materijala) koji su pripadnici policije bacili? Darko Ćulum je direktor policije koja se 25. decembra 2018. godine brutalno obrušila na goloruk narod. Na narod koji traži samo jedno – istinu i pravdu za Davida i ništa više od toga. Umjesto da uhite obojicu, policija je uhapsila roditelje ubijenog Davida”, naveli su tada saopćenju iz grupe građana “Pravda za Davida”.

Na dnevnom redu sjednice predviđena su i imenovanja direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, te obavijest o isteku mandata i pokretanju procedure za izbor i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine te Informacija o isteku mandata direktoru Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH.

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik prošle sedmice dogovorili su ta imenovanja, a bilo je predviđeno da pisao bude završen u prošli četvrtak kada je predsjedavajući Vijeća ministara Bih Zoran Tegeltija (SNSD) trebao predložiti Selmu Cikotića (SDA) za novog ministra sigurnosti BiH, ali to se nije dogodilo.

Sjednica je tada otkazana jer za njen dnevni red nisu glasali ministri iz HDZ-a i bio je to prvi put u ovom sazivu da dnevni red nije usvojen.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije