fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Dyson otpušta oko 1.000 radnika u Velikoj Britaniji

Firma, poznata po svojim inovativnim sušilima za kosu, klima-uređajima i još mnogo toga, rekla je da je revizija njezinog poslovanja uslijedila dok se suočavala sa “sve žešćim i konkurentnijim globalnim tržištima”.

“Brzo smo rasli i, kao i sve firme, s vremena na vrijeme preispitujemo naše globalne strukture kako bismo bili spremni za budućnost. Kao takvi, predlažemo promjene u našoj organizaciji, što bi moglo rezultirati otpuštanjem radnika,” rekao je izvršni direktor Dysona, Hanno Kirner, u izjavi poslanoj e-poštom CNBC-u.

“Dyson djeluje na sve žešćim i konkurentnijim globalnim tržištima, na kojima se tempo inovacija i promjena samo ubrzava. Znamo da uvijek trebamo biti poduzetni i agilni – principi koji Dysonu nisu novi.”

Firma je rekla da će ljudi čiji su poslovi ugroženi dobiti podršku kroz taj proces. Nije jasno hoće li to utjecati na globalna radna mjesta u ovoj fazi, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će UK ostati ključni istraživački i razvojni centar za Dyson, koji ima Institut za inženjerstvo i tehnologiju u Malmesburyju u Engleskoj.

Pregled poslovanja u firmi započeo je prije općih izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je u maju najavio bivši premijer Rishi Sunak. Oporbena Laburistička stranka odnijela je uvjerljivu pobjedu na izborima, svrgnuvši s vlasti sadašnje konzervativce nakon 14 godina.

James Dyson, osnivač i glavni inženjer inženjerske firme, bio je glasan kritičar Sunaka, osuđujući njegova obećanja da će Britaniju učiniti “znanstvenom velesilom” u pismu londonskom The Timesu.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...