Kada je napolju plus beskonačno malo je onih koji rado staju za šporet. Imamo recept za dve obrok salate koje se prave po principu smuti pa prospi, a možete da ih jedete kao ručak ili večeru ili da ih napravite i ponesete na posao.
Jedna je lakša a druga je baš kalorična i jaka. Birajte.
Salata sa avokadom, paradajzom i fetom
POTREBNO JE:
3 lista mlade blitve,
1 paprika,
1 krastavac,
1 paradajz,
1 avokado,
sok od 1 limuna,
5-6 maslina,
10 ukiseljenih zrna kapra,
100 g feta sira,
2 kuvana jaja,
4 kriške tosta.
ZA PRELIV:
4 kašike maslinovog ulja,
1 kašika seckanog peršunovog lista,
malo vlašca
2 čena izgnječenog belog luka,
1 manja glavica sitno seckanog crnog luka,
1 kašika soja sosa,
1 kašika vorčester sosa,
1-2 kašike jabukovog sirćeta ili aceto balsamiko, so
mleveni šareni biber.
PRIPREMA: Za preliv maslinovo ulje sipajte u manju činiju i u njega dodajte sve ostale sastojke. Posolite i pobiberite po ukusu. Avokado oljuštite, isecite na kriške i nakapajte limunovim sokom. Blitvu isecite na rezance, pa prelite sa malo preliva. Zatim papriku, paradajz i krastavac takođe isecite na kockice, stavite preko blitve i opet zalite prelivom. Na kraju dodajte i avokado i isto ga zalite prelivom. Po vrhu stavite masline, kapar i isečena kuvana jaja. Tost prepržite i isecite na kockice, pa ga poređajte po salati, kao i feta sir.
Salata od pasulja i tunjevine
POTREBNO JE:
3 konzerve od po 170 g tunjevine
1 limun,
maslinovo ulje
so i crni biber,
peršun,
1 ½ glavica crvenog luka.
PRIPREMA: Pasulj skuvajte, pri kraju kuvanja dodajte soli. Ocedite i ohladite pasulj. Crveni luk sitno iseckajte. U dublju posudu stavite oceđeni pasulj, dodajte tunjevinu, iseckan luk, sok od jednog limuna, maslinovo ulje i začine po ukusu. Sve dobro promešajte, servirajte i dekorišite crvenim lukom isečenim na krupne režnjeve i sitno seckanim peršunovim listom.
Fotografije: Shutterstock
