fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dudaković i ostali: Tetku identifikovala po odjeći

Atif Dudaković. Foto: BIRN BiH

Mira Pilipović ispričala je u Državnom sudu da je do polovine septembra 1995. godine živjela u selu Krnjeuša, na području Bosanskog Petrovca, kada im je rečeno da moraju otići.

“Nama su javili da moramo bježati, bili su neki sastanci, dolazili su i iz Petrovca, ali ne znam ko“, rekla je svjedokinja te dodala da je otišla u Derventu.

Kazala je da je njena tetka Dragica Krčmar ostala u Krnjeuši, nije željela bježati jer je bila stara. Za tetku, kako je rekla, ništa nije znala do 1999. godine, kada je otišla u kosturnicu u Banja Luku kako bi identifikovala djevera, i tu ugledala i njeno tijelo.

“Prepoznala sam je po licu i odjeći“, rekla je svjedokinja.

Odgovarajući na pitanja branioca Ifeta Ferageta, svjedokinja je kazala da joj je Goran Krčmar, koji je radio u kosturnici, rekao da joj je tetka kratko bila ukopana u selu.

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa Armije BiH – Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Anka Jević također je ispričala da je morala napustiti selo Krnjeuša sredinom septembra 1995., te je s porodicom otišla u Derventu.

“Drugi su to odredili, meni su komšije prenijele da moramo bježati“, rekla je svjedokinja.

Prema njenim riječima, njena tetka Dragica Stupar ostala je u selu, a njeni posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni.

“Ne znam šta se desilo, ali pretpostavljam da je zapaljena u kući svojoj, koja je potpuno izgorjela“, rekla je svjedokinja, navodeći da su istražioci obavili uviđaj, ali nisu našli ništa.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. septembar.


Post Views: 63

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Sport

Fudbalski klub Sarajevo putem društvenih mreža predstavio je novu domaću garnituru dresova njemačkog proizovđača Adidas u kojoj će nastupati igrači kluba sa Koševa u...