Connect with us

Magazin

Dubrovnik 65. najskuplji grad za život na svijetu

Objavljeno

na

Na listi skupoće života u 608 gradova u svijetu portala Numbeo, globalne baze podataka o potrošačkim cijenama, nalazi se i njih pet iz Hrvatske.

Najskuplji je Dubrovnik, koji je zauzeo visoko 65. mjesto, drugi je Zadar, na 275. mjestu, a slijede Split (312), Rijeka (322), Zagreb (346) i najjeftiniji Osijek, koji je na listi zauzeo 374. mjesto, prenosi portal Novac.hr.

Kada je riječ o zemljama, na listi od njih 138, Hrvatska je na 42. mjestu, a od zemalja srednje i istočne Evrope, neznatno su skuplje tek Estonija na 41. mjestu i Slovenija koja je 38, dok je život u ostalim zemljama znatno jeftiniji.

Jedan od razloga za to, kako se čini, je visoka cijena osnovnih režija, a u koje se ubrajaju struja, grijanje, voda i smeće za stambeni prostor. Među 107 zemalja, na toj listi Hrvatska se nalazi na visokom, 17. mjestu.

Oglašavanje

Magazin

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića – “Deset u pola”

Objavljeno

na

Od

Danis Tanović, u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom “Deset u pola”.

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

– Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, kaže Tanović, a to je odgovor na pitanje: Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu.

image

Tanović u ovom filmu ponovo surađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova “Ničija zemlja” i “Smrt u Sarajevu”, a uz Đurića i Bajrovića u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković. U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić, Semir Krivić, Ermin Sijamija, Boris Ler, Sanin Milavić, Mirvad Kurić, Miroljub Mijatović, Armis Mašić.

Nastavite čitati

Magazin

Oscari 2021: Najbolji film je “Nomadland”

Objavljeno

na

Od

Prestižnu nagradu Oscar Američke akademije za film i nauku, na večerašnjoj 93. ceremoniji koja je upriličena u Dolby teatru u Los Angelesu, u kategoriji za najbolji film osvojio je “Nomadland” rediteljice Chloe Zhao.  

Najbolji glumac je Anthony Hopkins za ulogu u filmu “The Father”, a najbolja glumica Frances McDormand za ulogu u filmu “Nomadland”.

Zlatni kipić u kategoriji najbolji sporedni glumac osvojio je Daniel Kaluuya za ulogu u filmu “Judas and the Black Messiah”, a Yuh-Jung Youn (“Minari”) u kategoriji najbolja sporedna glumica.

Najbolja rediteljica je Chloe Zhao. Oscara je dobila za režiju filma “Nomadland”. Ona je druga redateljica u historiji koja je osvojila Oscara za najbolju režiju.

– Ova nagrada je za sve koji su me nadahnuli da koračam dalje. Kipić posvećujem svima koji su dobri jedni prema drugima bez obzira na sve okolnosti – kazala je Zhao.

Oscar za najbolji orginalni scenarij dobio je film “Promising Young Woman” i Emerald Fennell, a za najbolji prilagođeni scenarij dobili su Christopher Hampton i Florian Zeller za film “The Father”.

Za najbolji kostim nagradu je osvojila Ann Roth za film “Ma Rainey's black bottom”.

Humanitarna nagrada “Jean Hershlot” otišla je “Motion Picture Television Fund”, a u ime 70 članova fondacije nagradu je primio Bob Bietcher. Istu humanitarnu nagradu “Jean Hershlot” osvojio je i Tyler Perry i njegov studio.

Najbolji kratkometražni igrani film je “Two Distant Strangers” u režiji Travona Free i Martina Desmonda Roe.

Oscara u kategoriji najbolji kratkometražni animirani film osvojio je “If Anything Happens I Love You” reditelja Willa McCormacka Michaela Goviera, a najbolji animirani film je “Soul” Petea Doctera i Dane Murray.

Najbolji kratkometražni dokumentarni film je “Colette” (Anthony Giacchino i Alice Doyard), a najbolji dugometražni “My Octopus Teacher” (Pippa Ehrlich, James Reed i Craig Foster).

Najbolja scenografija je u filmu “Mank” (Donald Graham Burt i Jan Pascale), vizuelni efekti u “Tenetu” (Andrew Jackson, David Lee, Andrew Lockley i Scott Fisher), a filmska fotografija također u “Manku” (Erik Messerschmidt). Najbolja izvorna muzika je u “Soul” (Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste).

Prestižna nagrada Oscar za najbolju izvornu pjesmu osvojio je film “Judas and the Black Messiah” za pjesmu “Fight for You”. Muziku su napisali H.E.R. i Dernst Emile II, dok su za tekst bili zaduženi H.E.R. and Tiara Thomas.

Ceremoniju dodjele Oscara u Los Angelesu vodili su Harrison Ford, Brad Pitt, Halle Berry, Steven Soderbergh, Joaquin Phoenix, kao i reditelj filma “Parazit” koji je prošle godine osvojio glavnu nagradu – Oscara za najbolji film.

 

Nastavite čitati

Najčitanije