fbpx
Vijesti

Dodikova žalopoljka u Moskvi: Evo na šta se sve lider SNSD-a požalio Putinu

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kako smatra da je Rusija bila prisiljena na “vojnu operaciju” u Ukrajini.

– Mi mislimo da Ruska Federacija koja je uporno se borila za svoj bezbjendosni okvir i koja je pokušavala i ranije da obezbijedi te garancije, naprosto bila prisiljena vezano za ovu vojnu operaciju, rekao je Dodik.

Potom se požalio na pritiske sa kojima se suočava manji bh. entitet.

– Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj Federaciji i zbog toga smo od zapadnih partnera bili izloženi raznim oblicima pritisaka u vidu sankcija i suspendovanja određenih projekata i programa. Ali, mi smo odlučili da naprosto ne budemo dio histerije koja se stvara, nego da se pruži šansa da se to pitanje riješi na nivou Ruske Federacije i Ukrajine, kazao je on, prenosi RTRS.

Također je poručio kako “u RS-u razumiju da je Rusija u sukobu sa Zapadom a ne sa Ukrajinom”.

Osvrnuo se Dodik i na Dejtonski sporazum, kazavši da je “RS izložena raznim zahtjevima o rušenju Dejtonskog sporazuma”.

–  Mi smo evidentirali preko 100 nadležnosti koje smo imali imali garantovane u Dejtonu i Ustavu bih, a koje su Srpskoj oduzete. Sve je to išlo kroz posljednjih 20 godina nametanja pravila koja su rušila međunarodno pravo, zaključio je Dodik.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima