fbpx
Pratite nas

Zdravo, šta tražiš?

Vijesti

Dodik namjerno provocira, želi proizvesti reakciju i opravdanje onoga što govori

Nekadašnji šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija i predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Srbije Sonja Biserko bili su gosti N1 Specijala. 

Govorilo se o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, kojem su Sjedinjene Američke Države nedavno uvele sankcije. 

Dodik će doživjeti da vidi novi početak BiH

– BiH se nalazi u dramatičnoj situaciji, a Dodik je prešao sve crvene linije i to vrlo ozbiljno. Prvo što treba da se uradi jeste da se spriječi. Prvi odgvor međunarodne strane treba da bude bezbjednosni odnosno sigurnosni. Da se poveća broj NATO i EUFOR snaga. Naročito u Brčkom. Da bi se građani BiH uvjeruli da međunarodna zajednica stoji iza njih – rekla je Biserko na pitanje novinara da li vidi politički kraj Milorada Dodika, te dodala:

– Bit će kraj ovoj BiH koju Dodik razvaljuje i početak jedne nove BiH. Dodik će doživjeti da vidi novi početak BiH. Sankcije će se dešavati u talasima. Ostavlja se narednih mjesec dva dana da se vidi može li se nešto dogovoriti. Naročito po pitanju izbornog zakona. Bitno je da se sačuva mir i stabilnost.

Zlatko Lagumdžija ističe da osnovni razlog Dodikovih postupaka pronalazi u tome što je RS u ekonomskom kolapsu.

– On se nalazi u poziciji u kojoj je Karadžić bio 1995. godine kada je jedni način da ne završi pred sudom bio da ostane na vlasti. Kriminal koji će mu doći na naplatu, a on dobro zna koji je to, kada ovo bude pravna država je njegov motiv. On ide u obračun za vlastiti interes. 

  • Sonja Biserko


    Foto: n1 / screenshot


Zašto Dodik ovako brutalno vrijeđa Bošnjake?

Zašto Dodik ovako brutalno vrijeđa Bošnjake? Na svaki mogući način želi da proizvede reakciju i opravdanje onoga što on govori. Ima veliki broj ljudi koji mogu krenuti u neke avanture da mu se vrati. On želi da mu se na mržnju odgovori mržnjom. On želi da NATO umjesto u Brčko dođe na linije razdvajanja. 

Hoće da na bošnjačkoj strani proizvede nekog čovjeka koji razmišlja topuzom, umjesto da mu se suprostavimo mirno i diplomatski. Ne napasti prvi, graditi mir to treba da je naša politika – poručio je Lagumdžija.

– Mene ne plaši Dodik, njemu se vrlo jasno može stati u kraj. Nejgov jedni prijatelj je Orban, ne daj ti Bože da je situacija obrnuta, da je Orban na našoj strani, a svi ostali protiv nas, ova zemlja ne bi opstala 24 sata – dodao je Lagumdžija.

Biserko je upitana da prokomentariše ponašanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Ovo je projekat države Srbije, nije ni Vučićev ni Dodikov. Sve srpske elite podupiru taj projekat. Vučić je vodio računa da ne pokaže da je protiv BiH ali zato njegovi najbliži saradnici stalno govore protiv. Vulin je nedavno rekao da je ujedinjenje počelo i da ga ništa ne može zaustaviti. Srbija stoji iza svega ovoga, naravno i Rusija koja pokušava da stvori RS kao ruski satelit koji bi trajno destabilizirao dva člana NATO-a u regionu, a to su Crna Gora i Hrvatska – odgovorila je.

Da li je moguć oružani sukob?

Na pitanje da li smatra da je moguć oružani sukob, Lagumdžija je kazao da postoje dva problema oko proglašenja vanrednog stanja. U Vijeću sigurnosti to ne može da prođe zbog Rusije. Vanredno stanje moraju proglasiti i bh. institucije što je jako teško.

Ono što nam preostaje, kao crveno dugme je aktiviranje obaveza koje ima PIC koje proizilazi iz Dejtona, to je prije svega Aneks 1A koji govori o vojnoj obavezi NATO pakta, da oni tada reaguju ne pitajući Dodika, Komšića, Džaferovića i ostale. Već se to dešavalo. Zato je najvažnije da se ne upadne u Dodikovu zamku da odavde krene. 

On će biti još gori u narednom periodu. Ne smijemo dozvoliti da nervoznim potezima Dodiku dozvolimo da kaže da on brani Dejtonski mirovni sporazum – rekao je Lagumdžija.

Više o temi Zlatko Lagumdžija

Izvor

Možda vam se sviđa

BiH

U posljednjih nekoliko mjeseci cijene osnovnih životnih namirnica u BiH “divljaju”. Brojni ekonomski analitičari to usko vežu uz rat koji bjesni u Ukrajini, odnosno agresiju...

BiH

BH. heroina nana Fata Orlović ovih dana se priprema da obavi petu islamsku dužnost – hadž, a sa njom bi trebala ići kćerka Zlatka...

Zanimljivosti

Pevačica Marija Šerifović ne govori u javnosti o svom privatnom životu kao nekada, pa nikad tačno ne možemo znali da li je u ljubavi...

Zanimljivosti

Saša Vidić je čovek bez dlake na jeziku. On uvijek kaže šta misli, a kad mu se neko ne sviđa, ne bira riječi. Modni...