fbpx
Vijesti

Dodik javno zaprijetio Bećiroviću: Neka dođe prošetati ovdje pa da vidi kako će proći

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, reagovao je na izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je poručio da je imovina BiH svetinja i da Dodikove prijetnje to ne mogu promijeniti.

Bećirović je, podsjećamo, od Pravobranilaštva BiH tražio informacije o tome šta su kao nadležna institucija poduzeli u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskim interesa BiH.

Taj potez je očigledno naljutio i iznervirao lidera SNSD-a koji je kazao da pitanje državne imovine nikada neće doći na dnevni red.

– Nikada neće doći na dnevni red pitanje zakona o imovini BiH. Ako Bećirović misli da može nešto da zaštiti neka prošeta ovuda pa da vidi kako će proći, rekao je on u izjavi za Srnu.

Iz ove izjave jasno se vidi kako je Dodik sada počeo prijetiti i političarima sa čijim mišljenjem se ne slaže, a ova prijetnja posebno je opasna kada se uzmu u obzir jučerašnji događaji iz Banje Luke u kojima su napadnuti novinari i LGBT aktivisti.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud je napravljen da isključivo štiti Ustav BiH i ništa više, a ne da ga, kako kaže, “tumači do mjere da uvodi neka nova ustavna rješenja”.

– Republika Srpska raspolagala je tom imovinom unazad neko vrijeme, izvršila je privatizaciju državnih preduzeća i banaka i sve to bilo je tumačeno od OHR-a na taj način u tim godinama, naveo je Dodik.

On je rekao da je 1998. godine bio predsjednik Vlade Republike Srpske kada se to pitanje lomilo i da zna da je međunarodni faktor tog vremena rekao da privatizaciju vode entiteti jer imovina pripada entitetima.

– A onda su muslimani upornim svojim radom došli do toga da je Ustavni sud 2011. uveo kod njih u proceduru neku priču o imovini, rekao je on.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima