Povežite se

Vijesti

Direktor “Elektroprivrede BiH”: Zahtjevi rudara nisu realni, tjerati pravdu na ulici nije pravi put

Objavljeno

na

Admir Andelija, direktor “Elektroprivrede BiH”, čiju ostavku traže rudari koji protestiraju ispred zgrade Vlade u Sarajevu, rekao je za portal “Avaza” da su njihovi zahtjevi nerealni i da će, ukoliko se ispune, dovesti do još većih problema u funkcioniranje energetskog sistema.

– Iz ove situacije se može izaći samo razgovorom, druge nema. Mi insistiramo na tome da se taj socijalni dijalog nastavi, ali na način da se saslušaju obje stane. Mi, imamo, nažalost već duže vrijeme, skoro devet mjeseci samo ultimatume od Sindikata i ne prihvatanje onoga što su se obavezali kroz kolektivne ugovore i sporazume. Sindikat je krenuo da pravdu istjera na ulici, bojim se da to nije pravi put – rekao nam je Andelija.

Tvrdi da zahtjevi Sindikata, na kojima se instistira “nisu realni”.

– Naravno da nisu. Mi možemo sve to sad prolongirati i reći odustajemo od kompletnog restruktuiranja. Međutim, još gore ćemo imati 1.februara 2022.godine kada prestane moratorij na blokadu četiri rudnika i njihov siguran stečaj. Ne da je ovo zadnji voz. On je davno prošao. Mi pokušavamo da uhvatimo jedan, da pokušavamo izaći iz toga. Ovo što se danas radi je definitivno propast – naglasio je.

Na pitanje, hoće li podnijeti ostavku, što je jedan od zahtjeva rudara, Andelija nam je rekao:

– Ja sam neko ko vodi ove procese i naravno da Sindikatu to ne odgovara. Ne samo ja, nego menadžement ni Vlada FBiH. Naravno, nije to jedini zahtjev. Mislim da onaj ko je mene birao, imao pravo i da me promijeni. No, to Sindikat nije. Ali, ukoliko se ispune zahtjevi sindikata, naravno da jesam za ostavku jer je udovoljavanje zahtjevima propast i EPBiH i Sindikata. Neće da budem dio procesa, ako im se udovolji, a to je uništavanja energetskom sistema. Naravno, ukoliko im se udovolji – kaže Andelija.

Avaz

Oglašavanje

Vijesti

Otkazan javni doček Nove godine u Sarajevu

Objavljeno

na

By

Gradsko vijeće Sarajeva je izglasalo otkazivanje dočeka Nove godine u ovom gradu zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije.

Ova odluka je donesena većinski, sa 20 glasova “za”, jedan vijećnik je bio protiv, a četiri suzdržana.

Još uvijek nije odlučeno na šta će biti potrošeno 50.000 KM koje su planirane za organizaciju dočeka. Ova odluka bi trebalo da bude donesena na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Kako je dogovoreno na sjednici, Grad će u saradnji s turističkom zajednicom Kantona Sarajevo učestvovati u kreiranju događaja koji će oživjeti novogodišnji duh. Inače, Grad je zajedno s općinama i Turističkom zajednicom KS planirao za doček Nove godine izdvojiti ukupno 300.000 KM.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su za Klix.ba kazali da su oni dali svoje jasne smjernice za organizovanje ovakvog događaja u vrijeme epidemije, ali da nisu davali nikakve preporuke o neodržavanju praznika.

Slične smjernice dali su i za organizovanje zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu.

 

Klix

Nastavite sa čitanjem

Vijesti

Postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara

Objavljeno

na

By

Vlada Federacije BiH postigla je sporazum sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH. Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11.

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Trenutno se u zgradi Vlade Federacije BiH očekuje pres-konferencija na kojoj će se nakon potpisivanja sporazuma javnosti obratiti federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džidić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

RTVTK

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije