Povežite se

Vijesti

Direktor Elektroprivrede BiH/ Admir Andelija nakon sastanka: Nismo imali priliku da razgovaramo, nije do nas

Objavljeno

na

Nakon hitnog sastanka u zgradi Vlade FBiH koji je bio sazvan zbog protesta rudara, novinarima su se obratili i Admir Andelija direktor Elektroprivrede BiH i Husein Trumić, direktor rudnika Kreka.

Andelija je kazao da su očekivali pokušaj iznalaženja rješenja.

– Nažalost nismo imali priliku da razgovaramo, do nas nije. Ponovo ćemo pozvati sindikat rudara da započnemo pregovore. Energetski sektor smo doveli u nezavidnu situaciju a ako ovako nastavimo u narednih 15 dana Federacija će biti upitna sa snabdijevanjem električne energije. Jedan od zahtjeva je izmirivanje obaveza prema zaposlenicima, to je pola milijarde maraka. Oni traže povećanje cijene električne energije domaćim stanovništvima – rekao je Andelija.

Istakao je da, u koliko se ovo nastavi, imat ćemo problem i deficit.

– Sindikat je iskoristio medijski prostor. Predstavnici sindikata stalno govore osnovna plaća, do sada se u rudnicima plaća isplaćivala da nije bila u skladu s Ugovorom o radu. Novim pravilnikom o radu je rečeno da je osnovna plaća 580 km, ali tu su i nadoknade. Kopač će imati veću plaću sa stopostotnim ispunjenjem rada. Manju plaću će imati administrativno osoblje – naveo je Andelija.

Dodao je da su nedostatak tehnološke i radne discipline i nedostatak opreme razlozi, te rekao da je Elektroprivreda kupila nove mašine, ali su uništene. Kako je rekao, Tužilaštvo TK je formirao predmet o tom pitanju.

U situaciji kada rudari ne žele pregovarati, Andelija je rekao da su pozivali sindikat da sva prava tumače sudovi, a ne ulice.

– Ukoliko ne žele pregovore, neka podnesu tužbu nadležnom sudu i neka sud odluči ko je u pravu – zaključio je Andelija.

Direktor rudnika Kreka, Husein Trumić je rekao da je rudnik Kreka jedan od rudnika sa najvećim problemima.

– Stanje u rudniku je neodrživo na ovaj način. Mi bez procesa restrukturiranja nemamo napretka. Danas sam pozvao javno sindikat da samo pregovori moraju riješiti nastalu situaciju. Rudnici su u posljednjih 10 godina u stalnom ekonomskom padu. Smatram da ovo možemo izdržati i napraviti da rudnici budu budućnost energetskog sektora – rekao je Trumić.

Avaz

Oglašavanje

Vijesti

Otkazan javni doček Nove godine u Sarajevu

Objavljeno

na

By

Gradsko vijeće Sarajeva je izglasalo otkazivanje dočeka Nove godine u ovom gradu zbog mogućeg pogoršanja epidemiološke situacije.

Ova odluka je donesena većinski, sa 20 glasova “za”, jedan vijećnik je bio protiv, a četiri suzdržana.

Još uvijek nije odlučeno na šta će biti potrošeno 50.000 KM koje su planirane za organizaciju dočeka. Ova odluka bi trebalo da bude donesena na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

Kako je dogovoreno na sjednici, Grad će u saradnji s turističkom zajednicom Kantona Sarajevo učestvovati u kreiranju događaja koji će oživjeti novogodišnji duh. Inače, Grad je zajedno s općinama i Turističkom zajednicom KS planirao za doček Nove godine izdvojiti ukupno 300.000 KM.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo su za Klix.ba kazali da su oni dali svoje jasne smjernice za organizovanje ovakvog događaja u vrijeme epidemije, ali da nisu davali nikakve preporuke o neodržavanju praznika.

Slične smjernice dali su i za organizovanje zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu.

 

Klix

Nastavite sa čitanjem

Vijesti

Postignut sporazum između Vlade FBiH i Sindikata rudara

Objavljeno

na

By

Vlada Federacije BiH postigla je sporazum sa Sindikatom radnika rudnika u FBiH. Od ukupno 13 zahtjeva ispunjeno je 11.

Između ostalog, prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Trenutno se u zgradi Vlade Federacije BiH očekuje pres-konferencija na kojoj će se nakon potpisivanja sporazuma javnosti obratiti federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džidić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

RTVTK

Nastavite sa čitanjem

Najčitanije