fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Dio muzeja u Teheranu posvećen agresiji na BiH: Postavljena replika Tunela spasa

Dio Nacionalnog muzeja Islamske revolucije i svete odbrane u Teheranu, iniače najvećem vojnom muzeju u islamskom svijetu, posvećen je Bosni i Hercegovini.

Riječ je o najmodernijem vojnom muzeju u zapadnoj Aziji koji se prostire na 21 hektar površine, te je izuzetno bogato opremljen.

Značajan dio muzeja je posvećen palestinskom otporu protiv izraelske okupacije, a od država izvan Azije samo je BiH prikazana kroz postavku posvećenu Opsadi Sarajeva s replikom Tunela spasa.

Dio muzeja koji je posvećen BiH otvoren je početkom 2021. godine, a otvaranju je prisustvovao ambasador BiH, javlja Anadolija.

Tu su i predmeti vezani za djetinjstvo u ratnim okolnostima, genocid u Srebrenici, razaranje Mostara kao i sadržaji posvećeni značajnim ličnosti od prvog predsjednika predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića do devet heroja odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Zanimljivo je da kustosi u sklopu predstavljanja djela muzeja posvećenog BiH ističu činjenicu da je upravo jedan Iranac predložio da se kroz kopanje tunela umanji pritisak tokom opsade Sarajeva. Naravno, ovu tvrdnju je teško dokazati.

Vrijednost ove postavke je u tome što je to jedni muzej izvan BiH koji je posvećen periodu agresije. Odluku da se u sklopu Muzeja revolucije obradi agresija na RBiH donijela je uprava grada Teherana pod čijoj je nadležnosti muzej. Oni su kontaktirali Institut Ibn Sina koji djeluje u Sarajevu od 1996. godine da im koordinira proces istraživanja i realizacije postavke.

Iz Instituta Ibn Sina su za Anadoliju pojasnili način na koji su pomogli da se što vjernije uradi replika Tunela spasa i drugih segmenata izložbe u šta se mogu posjetioci koji su vidjeli izvornu lokaciju sami uvjeriti.

Kroz ovaj projekat Institut Ibn Sina dokazao svoju ključnu ulogu nacionalnog i kulturnog mosta između dvije bratske države.

Ova muzejska postavka je zasigurno najreprezantivniji pokazatelja historijske i duhovne veze Irana i BiH.

Kustosi muzeja pojašnjavaju da su postavke dinamične s obzirom na promjene u regiji, a da svaki posjetilac može donirati predmete koji se uklapaju u izložbe. U tom kontekstu iz Instituta Ibn Sina kažu da građani mogu u njihove prostorije dostaviti predmete koji svjedoče agresiji na RBiH koje će oni proslijediti u Teheran i time proširiti izložbeni dio posvećen agresiji na RBiH.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Kako su dodali, u tom periodu bit će konstantno visoke temperature, lokalno i malo toplije nego ovih dana uz većinom sunčano vrijeme.”Tek malo sjevernije...

Magazin

Pjevačica Jovana Pajić održala je sinoć, 11. jula, fenomenalan nastup u prijestoničkom lokalu nakon duže medijske ilegale. Pajić je pred isti, stala pred sedmu...

Biznis

Bosanci i Hercegovci su poznati kao veliki ljubitelji janjetine. I pored vala poskupljenja, mnogi stanovnici naše zemlje uz janjetinu i roštilj slave bitne datume...

Biznis

Fortenova grupa, najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvata poznate kompanije kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica, Sarajevski...