fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznis

Digitalno poslovanje preduslov je konkurentnosti

Danas su u Sarajevu, u prostorijama SSST-a, predstavljeni rezultati dva digitalna inovacijska huba (DIH) koji su uspostavljeni kroz projekat “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME”.

Projekat su sa 6,1 miliona eura sufinanisirali Evropska unija i Vlada Savezne Republike Njemačke, a implementirao GIZ. Cilj projekta je stvaranje povoljnog okruženja za tehnološku transformaciju malih i srednjih preduzeća u konkurentnim sektorima, pružajući im bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama.

Eva Naeher, programska direktorica GIZ-a u BiH ovom prilikom izjavila je: “Projekat smo započeli 2021. godine kako bismo donijeli inovativne ideje i digitalna rješenja u kompanije u BiH. U početku su mnoge kompanije imale pitanja i nedostatak kapaciteta za transformaciju. Organizovali smo edukativne programe za 700 preduzeća i podržali 70 kompanija kroz inovacijske vaučere za testiranje novih tehnologija. Uspostavili smo četiri digitalna inovacijska huba (DIH) koji pružaju podršku u digitalizaciji, umrežavanju, edukaciji i testiranju. Podržali smo Centar za digitalnu transformaciju i pokrenuli sinergiju istraživačkog i privatnog sektora, primjer je Green Agenda Innovation Acceleration (GAIA). U tri godine postigli smo mnogo na polju digitalne transformacije, a taj proces će se nastaviti. Kompanije će morati digitalizovati i ozeleniti svoje poslovanje, a DIH-ovi će im pružiti podršku i rješenja.”

Eva Naeher

Agenda 2030 Ujedinjenih nacija ističe potencijal tehnologije za napredak, prevazilaženje ekonomskih i društvenih razlika te izgradnju naučnih zajednica s pristupom kvalitetnim javnim uslugama. U skladu s tim, its4Health DIH podržava digitalnu transformaciju zdravstvenog sistema u BiH, osiguravajući siguran, transparentan i učinkovit pristup medicinskim uslugama.

Its4Health DIH uspostavljen je na čelu Sarajevskom školom za nauku i tehnologiju (SSST), Institutom za metrologiju BiH (IMBIH), Verlab Institutom, te Institutom za standardizaciju BiH (ISBIH).

“Digitalni inovacijski hub its4Health osnovan je kako bi pružio zdravstvenim organizacijama priliku za unapređenje poslovanja putem digitalnih rješenja. S obzirom na visoke troškove i ograničene budžete, DIH omogućava testiranje digitalnih rješenja kako bi organizacije utvrdile njihovu prikladnost i našle odgovarajuća rješenja. Pored toga, DIH podržava IT kompanije u razvoju aplikacija koje poboljšavaju kvalitetu zdravstvene zaštite. Također, osnovan je Centar za digitalnu transformaciju koji pomaže malim i srednjim preduzećima (MSP) da unaprijede interne procese. Proces transformacije traje duže i uključuje saradnju s deset certificiranih konsultanata, koji kompanijama pružaju detaljnu strategiju digitalne transformacije, a ne samo ad hoc podršku”, dodala je Lejla Gurbeta Pokvić, direktorica Verlab Instituta.

Lejla Gurbeta Pokvić

Na događaju su predstavljeni i uspjesi kompanija koje su koristile podršku projekta. Nejra Vranić iz Poliklinike Atrijum, Lilijan Sulejmanović iz Bardo d.o.o., Arslan Hajdarević iz e387 d.o.o., Nejra Aljović iz kompanije Bosona Food d.o.o., i Mevlida Tabaković iz kompanije SunsetPro d.o.o. podijelili su svoja iskustva i rezultate koje su postigli zahvaljujući digitalizaciji.

Digitalizacija je ključna za mala i srednja preduzeća jer omogućava efikasnije poslovanje i bolje upravljanje resursima, što je od suštinskog značaja za njihov rast i konkurentnost na tržištu. To je ovom prilikom potvrdila i Lilijan Sulejmanović, direktorica kompanije Bosona Food.

“Kompanija je osnovana prije dvije godine s ciljem donošenja inovativnih proizvoda na tržište BiH. Počeli smo s uvozom Marlenka torti iz Češke i hladno presovanog suncokretovog ulja, te smo brzo ušli u 90% tržnih centara. Centar nam je pomogao razviti strategiju i fokusirati se na ključne procese. Implementirali smo program Optimus koji prati rad na terenu, predlaže rute i pruža izvještaje o radu i unapređenju. Također, omogućava nam praćenje proizvoda pred istekom roka u tržnim centrima, osiguravajući da ništa ne bude štetno za poslovanje.”, istakla je Sulejmanović.

Digital Storm DIH drugi je predstavljeni DIH i on je nastavak uspješne saradnje kompanije FabLab-a i QSS-a koja je započeta još 2015. godine radom na projektima digitalizacije u oblasti Clouda, sigurnosti podataka i zaštite intelektualnog vlasništva.

Edin Škaljić, direktor Fab Lab-a, istakao je važnost povezivanja akademske zajednice s realnim sektorom kroz projekte poput EU4DigitalSME.

Maria Roca iz Funding Box-a iz Španije predstavila je saradnju s DIH-ovima u BiH unutar EU4DigitalSME projekta i naglasila: “Funding Box, kao ključni partner u projektu, pruža vitalnu podršku digitalnim inovacijama kroz DIH-ove, potičući kompanije da koriste najnovije tehnologije i osiguravajući im pristup investicijama koje su ključne za njihov daljnji razvoj.”

Maria Roca

Zaključeno je da je digitalno poslovanje preduslov konkurentnosti, kao da poslovna zajednica i nadležne institucije trebaju nastaviti raditi na digitalizaciji ekonomskih procesa u preduzećima, što će dovesti do povećanja investicija i izlaska na evropska i međunarodna tržišta.

Više informacija o projektu “Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME” dostupno je na web stranici https://eu4digitalsme.ba.

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...