Povežite se sa nama

Stranke

DF: Pozivamo pošteni dio SDP-a da se očituje o aferi pranja novca

Objavljeno

-

Demokratska fronta još jednom poziva nadležne organe da istraže upletenost SDP-a BiH u regionalnu aferu sa pranjem novca.

– Imajući u vidu da su se u javnosti pojavile informacije o saradnji subjekata koji se terete za pranje novca sa SDP-om BiH i HDZ-om BiH a u cilju umanjivanja šansi kandidata DF-a za člana Predsjedništva na zadnjim izborima (aktuelnog člana Predsjedništva) pozivamo i rukovodstvo SDP-a da se očituje o ovim navodima – saopćili su iz DF-a.

Navode da ne žele vjerovati da je politička opcija poput SDP-a bila spremna i da putem kriminalnih radnji u saradnji sa HDZ-om sprječi izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH, i time “antidržavnoj osovini Čović – Dodik omogući realizaciju plana B odnosno preuzimanje političke većine u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, što bi imalo nesagledive posljednice po NATO i evropski put Bosne i Hercegovine”.

Demokratska fronta - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Od savjesnih članova SDP-a očekujemo da traže odgovornost za takvo postupanje rukovodstva SDP-a BiH. Mi u DF-u još uvijek pamtimo maliciozna i energična prozivanja DF-a i predsjednika Komšića zbog afera unutar drugih stranaka, a sa kojima DF i predsjednik Komšić nemaju nikakvih dodirnih tačaka, stoga nas čudi šutnja poštenog dijela SDP-a, za kojeg smo uvjereni da nije uzimamo učešća u bilo kakvim antidržavnim i kriminalnim mahinacijama.

Od SDP-ovog partnera, odnosno od Naše stranke, ne očekujemo nikakvo očitovanje, jer je svim građanima Bosne i Hercegovine poznat slučaj „Falatar“. U tome smislu ne začuđuje nas ni šutnja desnog lidera „lijevih“ stranaka, Elmedina Konakovića – saopćeno je iz DF-a.

Oglašavanje

Stranke

Asim Sarajlić satima saslušavan zbog afere “Respiratori”. Ispitivanje prekidano jer je morao često u toalet

Objavljeno

-

Od

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić saslušan je u srijedu 23. septembra u Tužilaštvu BiH u predmetu „Respiratori“, potvrđeno je Raportu od izvora bliskih istrazi. Saslušanje je trajalo satima, od 16 do 23 sata. Kako je saslušanje potrajalo, u krugovima SDA se posumnjalo da je priveden. Ipak, Sarajlić je kasno u srijedu napustio zgradu Tužilaštva. Kako nam je potvrđeno, on je pretresen i oduzet mu je mobitel.

Navodno, Sarajlić je tokom saslušanja bio vidno nervozan, te se nije dobro osjećao zbog određenih stomačnih tegoba, tačnije dijareje, pa je saslušavanje prekidano nekoliko puta. Nekadašnji potpredsjednik SDA saslušavan je o svojim odnosima i vezama sa vlasnikom „Srebrene maline“ Fikretom Hodžićem. Kontaktirali smo i Sarajlićevog advokata Nermina Mulalića, koji nije želio davati izjave.

“Ne govorim za medije o svojim branjenicima”, kratko je rekao Mulalić.

Sarajlić je blizak i sa federalnim premijerom koji je u predmetu „Respiratori“ zvanično osumnjičen, kao i sa Naserom Orićem, koji je saslušan prije dva mjeseca. Ne treba zaboraviti ni njegove veze sa direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem.

Paniku u redovima SDA izazvala je činjenica da je Sarajliću, koji je vrlo moćan u stranci, i vrlo blizak njenom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, oduzet mobitel.

Uz Novalića i Hodžića, osumnjičeni u slučaju uvoza 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM, sumnjivog kvaliteta i upitne upotrebljivosti, su i suspendirani direketor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak. Sumnjiče se za udruživanje radi činjenja krivičnog djela zlouptrebe, položaja, pranje novca, uništavanje ili krivotvorenje službene dokumentacije, te primanje dara ili drugih oblika koristi.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Stranke

Moraju vratiti mandate: Dva ministra i četiri zastupnika isključena iz HDZ-a BiH

Objavljeno

-

Od

Povjerenstvo za Općinski odbor HDZ BiH u Tomislavgradu, imenovano Odlukom Predsjedništva HDZ BiH 14. kolovoza 2020. godine, na devetoj sjednici održanoj 18. rujna 2020. godine u Tomislavgradu, radi teže povrede obveza člana HDZ BiH propisane Statutom HDZ BIH donijelo je Odluku o bezuvjetnom isključenju članova stranke.

Od isključenih članova, sukladno odredbama Statuta HDZ BiH, zatraženo je obvezno vraćanje mandata stranci HDZ BiH, sljedećih dužnosnika, zastupnika i izaslanika:

  1. Stipan Šarac, zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije, izaslanik u Parlamentu Federacije BiH-dom naroda i ministar financija u Vladi HBŽ.
  2. Petar Galić, zastupnik u Parlamentu FBiH-zastupnički dom i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi HBŽ.
  3. Ante Baković, zastupnik u Skupštini HBŽ.
  4. Anita Batarilo, zastupnik u Skupštini HBŽ.
  5. Mladen Šarić, zastupnik u Skupštini HBŽ.
  6. Ivan Tomić, zastupnik u Skupštini HBŽ.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, ovim mjerama HDZ BiH nastoji spriječiti daljnje štete po pitanju ugleda, vjerodostojnosti, dosljednosti, legitimnog predstavljanja i zastupanja HDZ-a BiH.

”Također, radi spriječavanja zlouporabe obveza dužnosnika, zastupnika i izaslanika, a u skladu sa Statutom HDZ BiH, obvezno je i neodložno vraćanje dužnosti i mandata, jer su na izborima ostvareni pod okriljem HDZ BiH. Naravno, osim statutarne – zakonske, vraćanje mandata je i legitimna i moralna obveza”, istaknuto je.

Podsjetimo, početnom rujna u Tomislavgradu službeno je utemeljen Općinski odbor Hrvatskoga nacionalnog pomaka (HNP). Osim jednoga člana, čine ga svi ostali dojučerašnji članovi OO HDZ BiH Tomislavgrad (25), donedavni članovi Mladeži i Zajednice žena HDZ-a BiH Tomislavgrad koji su jedinstveno stali uz isključene članove HDZ-a BiH Tomislavgrad (Ivan Vukadin, Robert Bagarić, Ante Tadić).

Za v.d. predsjednika općinskoga odbora jednoglasno je izabran Ivan Vukadin, a nakon lokalnih izbora bit će provedeni i unutarstranački izbori.

Uz OO HNP-a, između ostalih, stalo je i spomenutih šest dojučerašnjih članova HDZ-a BiH od kojih se traži vraćanje mandata.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije