fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana posljedice ostavlja pojava grada – NEON Televizija

Sredinom maja 2014. su se desile velike poplave nakon padavina koje su prevazišle rekord zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja.

Poplave su pogodile područje Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatsku.

Na području Kalesije proglašeno je stanje prirodne nesreće, te su obilne padavine prouzrokovale katarstrofalne poplave i klizišta u našoj općini.

Poplave su uništile mnoge stambene objekte, poljoprivredne usjeve, putna komunikacije je bila prekinuta u nekoliko naselja.

Preko 600 porodica evakuisano je iz kuća, jer je prijetila opasnost i nisu bile sigurne za boravak. Mještani koji su evakuisani iz svojih kuća bili su smješteni u kasarni Dubrave i kod prijatelja.

Dnevno se aktiviralo i do šest novih klizišta.

Broj ugroženih objekate je 526, (284 kuće i 242 pomoćna objekta).

Humanitarna pomoć skuplja se na cijelom prostoru Općine Kalesija, u Centralno skladište, u dvoranu Sportskog centra Kalesija, odakle se po potrebi distribuira u ugrožena područja i licima koja traže istu. Pojedine MZ organizovale su prikupljanje pomoći i za druga ugrožena područja van općine Kalesija.

Od poplava je prošlo 10 godina. Kako je to sve izgledalo pogledajte u videu:

Neon Televizija je nastala 2014. godine i naši prvi amaterski emitovani sadržaj odnosio se na izvještavanje o poplavama na području Kalesije. Važnost lokalnog medija u tom momentu bila je velika, jer o stanju u našoj općini mogli su pratiti građani u cijeloj državi, a tada smo sklopili saradnju sa drugim medijima u BiH, sa kojim smo razmjenjivali sadržaj.

Mjesec maj i juni ponovo je propratilo nestabilno vrijeme. Ovih dana suočavamo se sa pojavom grada, koji je također ostavio velike posljedice, posebno na poljoprivrednim usjevima, piše ntv.ba.

Obilna kiša je prouzrokovala poplave u Krajini.

Usljed snažnog nevremena koje je sinoć, 23. juna, pogodilo šire područje Bužima došlo je plavljenja brojnih objekata, a šteta je zabilježena i na brojnim putničkim vozilima koja su se našla na udaru vodene stihije.

Prema posljednjim informacijama, u Bužimu je poplavljeno 30 stambenih i poslovnih objekata.

Slične probleme imali su i mještani Velike Kladuše, s obzirom da je i na području te općine poplavljeno nekoliko naselja, piše klix.ba.

Foto: klix.ba

Izvor

Izdvojeno

Zanimljivosti

Jelena Karleuša je otputovala u Atinu, gdje je iznajmila vilu na obali mora u sklopu najluksuznijeg hotela s pet zvjezdica. Kako prenose srbijanski mediji,...

Magazin

Kćerka Zdravka Čolića, Una Čolić, nerijetko na društvenim mrežama objavi provokativnu fotografiju zbog koje njeni pratioci ne ostaju ravnodušni. Una je sada objavila fotografiju...

Zanimljivosti

Pjevačica Lidija Bačić (38) ovoga ljeta radi punom parom. Čeka je niz koncerata diljem Hrvatske, a predah od pjevanja uzela je opuštajući se uz...

Sport

Skokovi u vodu “Bentbaša Cliff Diving” postali su prepoznatljiv brend Grada Sarajeva, a ove godine takmičenje je zakazano za nedjelju, 4. august.  “Uveliko traju...