fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Deset godina nakon poplava u Kalesiji, ovih dana poljedice ostavlja pojava grada – NEON Televizija

Sredinom maja 2014. su se desile velike poplave nakon padavina koje su prevazišle rekord zadnjih 120 godina, od kako se vrše mjerenja.

Poplave su pogodile područje Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatsku.

Na području Kalesije proglašeno je stanje prirodne nesreće, te su obilne padavine prouzrokovale katarstrofalne poplave i klizišta u našoj općini.

Poplave su uništile mnoge stambene objekte, poljoprivredne usjeve, putna komunikacije je bila prekinuta u nekoliko naselja.

Preko 600 porodica evakuisano je iz kuća, jer je prijetila opasnost i nisu bile sigurne za boravak. Mještani koji su evakuisani iz svojih kuća bili su smješteni u kasarni Dubrave i kod prijatelja.

Dnevno se aktiviralo i do šest novih klizišta.

Broj ugroženih objekate je 526, (284 kuće i 242 pomoćna objekta).

Humanitarna pomoć skuplja se na cijelom prostoru Općine Kalesija, u Centralno skladište, u dvoranu Sportskog centra Kalesija, odakle se po potrebi distribuira u ugrožena područja i licima koja traže istu. Pojedine MZ organizovale su prikupljanje pomoći i za druga ugrožena područja van općine Kalesija.

Od poplava je prošlo 10 godina. Kako je to sve izgledalo pogledajte u videu:

Neon Televizija je nastala 2014. godine i naši prvi amaterski emitovani sadržaj odnosio se na izvještavanje o poplavama na području Kalesije. Važnost lokalnog medija u tom momentu bila je velika, jer o stanju u našoj općini mogli su pratiti građani u cijeloj državi, a tada smo sklopili saradnju sa drugim medijima u BiH, sa kojim smo razmjenjivali sadržaj.

Mjesec maj i juni ponovo je propratilo nestabilno vrijeme. Ovih dana suočavamo se sa pojavom grada, koji je također ostavio velike posljedice, posebno na poljoprivrednim usjevima, piše ntv.ba.

Obilna kiša je prouzrokovala poplave u Krajini.

Usljed snažnog nevremena koje je sinoć, 23. juna, pogodilo šire područje Bužima došlo je plavljenja brojnih objekata, a šteta je zabilježena i na brojnim putničkim vozilima koja su se našla na udaru vodene stihije.

Prema posljednjim informacijama, u Bužimu je poplavljeno 30 stambenih i poslovnih objekata.

Slične probleme imali su i mještani Velike Kladuše, s obzirom da je i na području te općine poplavljeno nekoliko naselja, piše klix.ba.

Foto: klix.ba

Izvor

Izdvojeno

Magazin

Dvije mlade zvijezde Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica i Zorana Mićanović svojim glasovnim sposobnostima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a sada su spremile iznenađenje za...

Biznis

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić razgovarali su s menadžmentom Zeničkog privrednog sajma ZEPS, koji će se, nakon pet...

Zanimljivosti

Nakon petogodišnje stanke Plavi Orkestar je prošlog vikenda oduševio publiku u Slavonskom Brodu, a koncert je bio tek početak njihove ljetne turneje koja uključuje...

Magazin

Ivana Šašić razvela se od supruga jer ga je uhvatila u prevari, a sada je iznijela svoje mišljenje o ženama koje, iako znaju da...