fbpx
Vijesti

Denis Bećirović uputio saučešće povodom smrti Dževada Karahasana: Veliki gubitak za BiH…

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović uputio je saučešće povodom smrti bosanskohercegovačkog književnika, profesora i akademika Dževada Karahasana.

“Duboko me je potresla vijest o smrti našeg velikog književnika, profesora i akademika Dževada Karahasana.To je veliki gubitak za njegovu porodicu, prijatelje i Bosnu i Hercegovinu.

Profesor Dževad Karahasan ostat će upamćen kao vrhunski intelektualac, koji je dao ogroman doprinos nauci i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, Evropi i cijelom svijetu. Njegove knjige, prevedene na više od petnaest jezika, zauvijek će svjedočiti o njegovom književnom stvaralaštvu.

Izjavljujem iskreno saučešće porodici, prijateljima i svima koji su imali čast poznavati akademika Dževada Karahasana.“

Dževad Karahasan je preminuo u 70. godini nakon borbe s karcinomom.

Bolest s kojom je bitku vodio dvije godine, nažalost, uznapredovala je. Operativni zahvat, mukotrpna zračenja, raznorazne terapije, i konstantni nadzor austrijskih ljekara nisu u potpunosti uspjeli zaustaviti zloćudnog neprijatelja.

Objavio je više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Eseje, pripovijetke i studije objavljivao u gotovo svim uglednim evropskim časopisima u Sarajevu, Ber­linu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugdje. Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za svoj književni rad. Za Istočni divan je 1990. dobio Nagradu za jugoslavenski ro­man godine. Piše drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra i učestvuje kao pozorišni reditelj.

Njegovi pozorišni komadi igraju se u pozorištima širom svijeta. Živi i radi u Grazu i Sarajevu.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima