fbpx
Vijesti

Dan nakon što je Hag izdao nalog za njegovo hapšenje, Putin iznenada stigao na Krim

Vladimir Putin posjetio je Krim kako bi obilježio devetu godišnjicu aneksije.

Upravo je obljetnica aneksije povod Putinovu posjetu.

Ruska režimska novinska agencija RIA objavila je da je Putin posjetio umjetničku školu i dječji centar u Sevastopolju. Po svemu sudeći, te lokacije su odabrane kao svojevrstan odgovor na nalog za Putinovo uhićenje, koji je jučer izdao Međunarodni kazneni sud u Haagu. U nalogu se, podsjetimo, Putina tereti da je odgovoran za sudjelovanje u otmici ukrajinske djece i njihovo odvođenje u Rusiju. 

Putin je avionom otputovao od Moskve do Sevastopolja, najvećeg grada na Krimu. Radi se o letu od 1821 kilometra. Potom su ga, prema riječima proruskog guvernera Krima Mihajla Razvožajeva, automobilom prebacili na više lokacija u gradu. Uz umjetničku školu i dječji centar, Putin je posjetio i arheološko nalazište kod ostataka drevnog grčkog grada Hersonsosa, objavili su ruski državni mediji.

Snimka objavljena na društvenim mrežama prikazuje ruskog predsjednika Vladimira Putina kako prilikom današnjeg posjeta Krimu sjeda za vola automobila. Mihail Razvožajev, proruski guverner Krima kojeg je postavila Moskva, na Telegramu je objavio da se Putin danas sam vozio po Sevastopolju, najvećem gradu tog ukrajinskog poluotoka kojeg je Rusija anektirala prije točno devet godina.

Na kraju snimke koju je na Twitteru podijelio Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, vidi se kako ruski predsjednik sjeda za volan automobila nakon što se rukovao s Razvožajevim.

Podsjetimo, nalog za uhićenje Putina, koji je izdao Međunarodni kazneni sud, prvi je takav nalog koji se odnosi na lidera jedne od pet stalnih članica vijeća sigurnosti UN-a. Sud baziran u nizozemskom Den Haagu je takav nalog izdao i za Mariju Lvovu-Belovu, povjerenicu za ljudska prava pri Uredu ruskog predsjednika. 

Moskva je, naravno, odmah odbacila takav potez Kaznenog suda, dok ga je Kijev pozdravio. Malo tko očekuje da će ruski predsjednik zaista biti uhićen, između ostalog i zato što Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog kaznenog suda niti izručuje svoje državljane.

Izvor

Oznake: ,

Možda vas zanima