Povežite se sa nama

Biznis

Da li je koronavirus usporio izgradnju poddionice Počitelj-Zvirovići?

Objavljeno

-

Jedan od zahtjevnijih projekata u Bosni i Hercegovini svakako je izgradnja koridora 5C. Ekipa BHRT-a je provjerila je li zbog pandemije koronavirusa kasnila izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići.

Jedan od zahtjevnijih projekata na poddionici Počitelj Zvitovići je tunel Počitelj. Radi se u tri smjene austrijskom tunelskom metodom, što znači da se radi iskop punog profila tunela, koji bi u konačnici trebao biti dug oko 1.100 metara. Cijela poddionica podijeljena je na dva lota i dužine je 11 kilometara.

“Zatim imamo tri manja mosta i imamo dvije petlje, petlja počitelj spaja autoput 5C sa postojećom magistralnom cestom dok druga petlja spaja autpout 5C sa planiranom Jadransko – Jonskom magistralom. Drugi dio odnosno lot 2 sastoji se od mosta, 980 metara dugačkog na šest stubova a rasponske konstrukcije su otprilike 147 metara. Rok za izvođenje je 970 dana od dana uvođenja izvođača u posao”, ističe nadzorni inženjer Laden Glamočanin.

Izgradnja ove poddionice finansira se sredstvima koja su osigurana u okviru Ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom u visini od 100 milijuna eura. Glamočanin ističe kako se trenutno vrše analize i procjene da li je korona virus uticao na dinamiku radova.

“Ono što je bitno napomenuti je da su radovi konstano izvođeni i da nisu stali a izvođač se striktno pridržavao svih uputa koje su nadležni propisali”, kaže Glamočanin.

Od početka februara radi se na prevenciji i podizanju svijesti o zaštiti od koronavirusa na ovom gradilištu. Uprkos tome zabilježen je jedan slučaj zaraze koji je pravovremenom reakcijom saniran te nije došlo do širenja zaraze među uposlenicima u projektu.

“Međutim i prije otkrivanja da je radnik pozitivan, mi smo već sedam dana ranije reagovali na način da smo povukli sve kontakte u samoizolaciju, da smo pripremu napravili za razmjenu informacija ukoliko se pokaže da je pozitivan i mogu reći da smo svi sretni da je to ostalo na tom jednom slučaju”, naglašava nadzorni inženjer za sigurnost Sanda Zorić.

Pridržavanje preventivnih mjera na gradilištu ostaje na snazi do daljnjeg. Svakodnevno se vrši provjera stanja, obavezno je nošenje zaštitne opreme i dezinfekcija a zabranjen je i prilaz gradilištu svima onima koji nisu učesnici u gradnji.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Biznis

Uskoro izgradnja avanturističko-adrenalinskog parka u Donjem Vakufu

Objavljeno

-

Od

Vijest o izgradnji avanturističko-adrenalinskog parka na području općine Donji Vakuf izazvala je veliku pažnju stanovnika tog grada, a posebno mladih koji su, s razlogom, i najviše zainteresirani.

Detalji su izneseni na sastanku predsjedavajućeg Općinskog vijeća u tome gradu Nasera Rujanca, sekretara Sportskog saveza Seada Cerića i predstavnika Omladinske banke Donji Vakuf s članovima Brdsko-biciklističkog udruženja MTBA iz Mostara.

Riječ je o projektu “BH Adventure Tours“, koji ovo mostarsko udruženje implementira uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, čija bi implementacija na teritoriji donjovakufske općine imala veliki značaj, s aspekta proširenja turističke ponude.

Krajnji cilj projekta je razvijanje zajedničkih start-up biznisa ili udruženja, koja će raditi na unapređenju oblasti avanturističkog turizma.

Kao jedna od potencijalnih lokacija za provođenja projekta, navedeno je područje “Parka prirode Ajvatovica”, koje nudi brojne mogućnosti za provođenje planiranih aktivnosti.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Biznis

Uskoro kreće proizvodnja u Lasti

Objavljeno

-

Od

Cvijet Hercegovine uskoro će ponovno mirisati na kekse i vafle. Potvrdio je to Petar Ćorluka, vlasnik grudske ”Violete” koji je kupio čapljinsku ”Lastu” i bez obzira na pandemiju koronavirusa ostao ustrajan u pokretanju nekadašnjeg giganta u kojeg će ove godine uložiti punih 20 miliona KM.

– Ništa se nije promijenilo što se tiče investiranja u čapljinsku Lastu. Korona je možda malo usporila radove, ali nije ih ni u jednom trenutku potpuno zaustavila. Investicija od 20 milijuna maraka ide prema planu – izjavio je za Bljesak.info Ćorluka.

Da sve ide svojim tokom lako se primijeti pogledom na tvornicu koja se već može pohvaliti novim, potpuno obnovljenim krovom, a završen je i jedan dio nove fasade. Trenutačno se radi na pripremi poda, a Ćoluka je uvjeren kako će ovaj građevinski dio posla biti završen do septembra.

Da sve ide svojim tokom lako se primijeti pogledom na tvornicu koja se već može pohvaliti novim, potpuno obnovljenim krovom, a završen je i jedan dio nove fasade. Trenutačno se radi na pripremi poda, a Ćoluka je uvjeren kako će ovaj građevinski dio posla biti završen do septembra.

– Apsolutno sve smo odlučili iznova izgraditi, trebao nam je i novi krov, pod, fasada i instalacije, a trenutačno pregovaramo i oko novih strojeva za proizvodnju. Do kraja godine bismo sve trebali završiti ili barem privesti kraju – kazao je on.

Legendarni okus Lastine štrudle ovaj poznati hercegovački privrednik ne planira pretjerano mijenjati, osim što će dodati više voća kako bi se poboljšala kvaliteta i kako bi proizvodi bili zdraviji. Tako popularne štrudle možemo očekivati s više smokve, a krem štapići će biti obogaćeni lješnjakom.

Uskoro konkurs za radna mjesta

Sve je to u planu s početkom proizvodnje, koja bi, prema riječima Ćorluke, uskoro trebala krenuti.

– Kad završimo građevinske radove raspisat ćemo javni natječaj za radna mjesta i primati osoblje u koracima, ovisno koliko bude u određenom razdoblju zahtijevao proces proizvodnje. Za početak planiramo pokrenuti prvu smjenu rada, a ako prodaja krene dobro formirat ćemo i drugu i treću smjenu – navodi poduzetnik.

Stručnjaci će, kaže, kad krene tehnološki proces, napraviti strateški plan i procijeniti koliki će broj ljudi biti potreban za početak. Jedno je sigurno, prioritet će imati domaće stanovništvo.

– Radnici će svakako morati ispunjavati osnovne uvjete natječaja koji budu određeni, no, razumljivo je kako ćemo prednost dati  lokalnim ljudima jer su i nama manji troškovi zbog prijevoza i smještaja, a i njima dajemo priliku da ostanu živjeti i raditi u svom gradu – ističe Ćorluka.

Zasad nema problema

Poznat po investiranju u čitavoj regiji Ćorluka je dodao kako je posebno zadovoljan saradnjom sa Gradskom upravom Čapljine na čelu s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem jer do sada nije bilo nikakvih problema i sve je išlo prema planu, što je uveliko olakšalo investiciju u čapljinsku Lastu.

– Tržište se malo promijenilo zbog pandemije, stoga trenutačno ni mi ne planiramo druge investicije, ali svakako istražujemo ukoliko se negdje pojavi dobra prilika. Hotelijerstvo smo u ovom razdoblju potpuno zakočili jer nije izvedivo, stoga nam je sav fokus isključivo na proizvodnji – zaključio je ovaj poznati hercegovački gospodarstvenik, još jednom naglasivši kako je Violeti trenutačno najveći prioritet – Lasta.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Nastavite čitati

Najčitanije