fbpx
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Da li bi automobil zamijenili vožnjom bicikla? Prednosti bicikliranja i učlanjenja u BK Kalesija

Svjetski dan bicikla, koji se obilježava 3. juna, usvojen je 2018. godine rezolucijom Opće skupštine UN-a, koja je prepoznala bicikl kao ”jednostavno, cjenovno pristupačno, pouzdano i ekološki prihvatljivo održivo prijevozno sredstvo kojim se potiče upravljanje okolišem i zdravljem”.

Jeste li razmišljali uvesti u svakodnevni život vožnju bicikla?

Ukoliko niste, donosimo vam nekoliko prednosti bicikliranja, zbog kojih ćete se zaljubiti u ovaj sport:

  1. Bicikliranje poboljšava mentalno zdravlje- Ljudi koji su godinama patili od depresije kažu da im je upravo vožnja bicikla na svježem zraku u prirodi pomogla u borbi s njihovim stanjem.
  2. Gubitak kilograma – Bicikliranje je aktivnost koja sagorijeva kalorije, i to njih otprilike između 400 i 1000 po satu, ovisno o intenzitetu vožnje. 
  3. Manji rizik od srčanih bolesti – Odlazak biciklom na posao može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti ili raka za pola. Kada je u pitanju mozak, vježbanje se neprestano povezuje s njegovim zdravljem i sa smanjenjem kognitivnih promjena koje nas kasnije u životu mogu učiniti ranjivijima kada je u pitanju demencija.
  4. Društveni život- Bicikliranje, ako vi to želite, može biti iznimno društven sport. Možete se dogovoriti za bicikliranje s prijateljima, ali i učlaniti se u neki klub, što je odličan način za upoznavanje novih ljudi koji s vama dijele slične interese.

Biciklistički klub Kalesija od samog osnivanja radi na aktivnostima promocije biciklizma i zdravog načina života. Prošla godina bila je veoma uspješna za kalesijski biciklistički klub, a u 2024. godini kroz realizaciju značajnih aktivnosti radili su intenzivno i kontinuirano na promociji ovog sporta, kao i širenju sportsko-turističke ponude u našoj općini.

Članovi BK Kalesija su ove godine sezonu otvorili učešćem na biciklijadi u Cazinu. Zatim su u povodu Dana općine Kalesija organizovali dječiju biciklijadu, 3. po redu.

Fokus i dalje žele zadržati na rad sa djecom kroz edukacije u školama na području Kalesije, kazao je za portal ntv.ba Mahir Huremović, predsjednik kluba, te dodaje da kroz medijsku kampanju žele raditi na osvještavanju drugih učesnika u saobraćaju o biciklistima.

Kalesijski biciklisti posebnu pažnju posvećuju obilježavanju značajnih datuma na području Kalesije, ali i šire.

U povodu drugog dana Ramazanskog bajrama koji se obilježava kao dan šehida članovi Biciklističkog kluba Kalesija su simboličnom biciklističkom vožnjom od Centra Kalesije do Kalesije Gornje posjetili Memorijalni centar.

Također, 25. maja su organizovali biciklističku vožnju iz Kalesije do Tuzle i odali počast ubijenoj mladosti na Kapiji.

Početkom 2024. godine okončali su projekat “Prijateljstvom do zelene zajednice”, koji su realizovali sa mladima iz Kalesije i Zvornika, te na ovaj način ciljano žele sačuvati prirodu i sve što nam ona daje iz svojih izvora.

Klub broji 90 članova, a ukoliko i vi želite postati dio tima, doživjeti čari prirode i upoznati svoju lokalnu zajednicu, živjeti bolje i kvalitetnije uz ovaj sport, iz BK Kalesija vas pozivaju da se uključite u klub, te zajedničkim snagama radimo na očuvanju naše sredine.

Izvor

Izdvojeno

BiH

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana...

Biznis

„Do kraja jula bit će raspisan tender za izbor izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Tare na spoju magistralne ceste na lokaciji...

Magazin

Kanita Karić, mlada estradna umjetnica, već je postala prepoznatljivo lice na bh. muzičkoj sceni. Iza nje jemnoštvo lijepih pjesama, pregršt sjajnih nastupa, video uradaka...

Vijesti

RK Konjuh već uveliko kreće sa pripremama za novu sezonu. Nova imena naći se se u sastavu rukometnog kluba iz Živinica. Iz RK Konjuh...