Tulumbe su jedna od omiljenih tradicionalnih poslastica, koju rado pripremaju naše domaćice. Na facebook stranici Kalesija Online jučer smo objavili “Izazov/najbolja tulumba”, te su naši pratitelji imali priliku izazvati prijateljicu ili neku drugu dragu osobu, koja bi se pridružila ovom izazovu i napravila tulumbe.
Javila nam se Edisa Džihanović iz Rainaca Donjih/Zates i poslala svoje tulumbe, koje su njenoj porodici jedna od omiljenih poslastica.
Edisa je sa nama podijela i recept za njene tulumbe:
-2 veće šolje vode, ta ista šolja jedna šećera i jedna ulja. To sve prokuhati i kad prokuha dodat dvije iste šolje brašna. Mješati dok se smjesa ne sjedini i ostavit da se prohladi. Kada se smjesa prohladila dodat prašak za pecivo i 4 jaja, ali jedno po jedno jaje dodavat i miješati mikserom da se sjedini. Tulumbe pržiti u litar zagrijanog ulja. Agda: U litar vode dodati 700 grama šećera i jedan vanilin šećer. Kuhat oko 15 minuta. Potom iscijedit jedan limun i skinut da se prohladi. Kad završimo s pečenjem tulumbi onda zalijemo agdom koja je upola hladna. Prijatno!
Edisa nam je otkrila da mnogo voli kuhati, posebno tradicionalna jela, te je od svoje 12 godine uz pomoć majke učila prve kulinarske vještine i počela kuhati. Posebno voli pripremati slatka tradicionalna jela, a glavni degustatori su suprug, kao i njeno dvoje djece, a Edisi za njihovu ljubav ništa ne pada teško, te sa njima u dogovoru priprema se trpeza.