Povežite se sa nama

Vijesti

Ćutahija: EU dokazala da je prijatelj BiH i zapadnog Balkana

Objavljeno

-

Evropska unija se danas suočava sa teškim izazovima, dovodi se u pitanje kohezija Evrope jer nakon pojave pandemije svaka država članica određuje vlastite mjere koje se kreću od restrikcije izvoza medicinske opreme do blaže ili strože kontrole granica unutar same Unije, ocijenio je u razgovoru za Fenu generalni sekretar Panevropske unije BiH Haris Ćutahja.

Po njegovim riječim, institucije Evropske unije kaskaju za državama članicama u određivanju mjera u borbi protiv koronavirusa kao i u koordinaciji mjera koje one određuju što samo za sebe potvrđuje da Evropska unija nije baš bila spremna za ovakvu katastrofu. Međutim, to je na dobrom putu da se promijeni. Odgovor Evropske unije će se zasnivati na četiri prioriteta: ograničavanju širenja virusa, osiguranja medicinskih zaliha, podsticanju traženja vakcine i podrške ekonomiji.

Naglašava da postoji nezadovoljstvo i u zemljama zapadnog Balkana slabom reakcijom Evropske unije, prvenstveno restrikcijom izvoza medicinske opreme. Po izjavama nekih lidera zemalja regije, ove zemlje su prepuštene samima sebi. Predsjednik Republike Srbije Aleksadar Vučić je išao tako daleko i da kaže da evropska solidarnost ne postoji, da je to bajka na papiru. Međutim, ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH, takve je izjave demantirao najavom neposredne pomoći od sedam miliona eura Bosni i Hercegovini za zdravstvene potrebe i naknadnoj pomoći za ekonomske posljedice pandemije koja će iznositi do 50 miliona eura.

– Vučića je EU demantovala i odlukom da za pomoć Srbiji izdvoji još i više, 93,4 miliona eura. Ovim je Evropska unija pokazala da je prijatelj Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu i u teškim vremenima – kaže Ćutahija.

Ako budemo razmišljali malo dugoročnije, dodaje, postavlja se pitanje šta nakon korone.

– Pandemija će imati dalekosežne posljedice, od kojih će, poslije smrtnih, najgore biti one ekonomske. EU će nakon pandemije sigurno raditi na boljem integrisanju zdravstva, ali nameće se pitanje na čemu će raditi države zapadnog Balkana? Drastičnost restriktivnih mjera ukazuje na činjenicu da je puno njih kojima ne pada teško da ih uvedu, čak i likuju nad tim, a postoji i realna opasnost da ih zadrze i duže nego što je to potrebno kad pandemija prođe. S druge strane, proces proširenja EU unije nije stao iako je u javnosti, našoj i svjetskoj, u prvom planu korona virus. Sjeverna Makedonija i Albanija su jako blizu otvaranja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, a ostale države regije koje su u različitim fazama pristupanja i dalje rade na ispunjavanju uslova, koliko to trenutna situacija dopušta. Evropska unija uporno potvrđuje evropsku perspektivu BiH ali trebamo znati i to da je proces pristupanja danas rigorozniji i sveobuhvatniji nego ranije. To znači da reformama moramo pristupiti puno ozbiljnije i odgovornije i da pristupanje Evropskoj uniji, kao naš glavni vanjskopolitički prioritet, nikad ne smije pasti u drugi plan – zaključio je Ćutahija.

Ovdje pročitajte izvorni tekst:
Oglašavanje

Vijesti

Fahrudin Solak prenoćit će u SIPA-i

Objavljeno

-

Od

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) večeras je počelo ispitivanje osumnjičenih u aferi “Respiratori” i to Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a, Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline” i Fadila Novalića, premijera Federacije BiH.

Oni se osumnjičeni u aferi teškoj 10,5 miliona KM koja se odnosi na nabavku respiratora iz Kine.

Kako saznaje “Avaz” iz izvora bliskih SIPA-i, nakon četiri sata završeno je ispitivanje Solaka i on će biti zadržan 24 sata u ovoj agenciji.

To potvrđuje i činjenica i da je večeras njegov advokat sam napustio prostorije ove agencije u Istočnom Sarajevu.

Saznajemo da je Solak uhapšen, a osim njega, uhapšen je i Fikret Hodžić.

Ovaj posao pod čudnim okolnostima dodijeljen je “Srebrenoj malini” u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, a posao mu je dala Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) sa sada suspendiranim direktorom Fahrudinom Solakom na čelu.

Kada je u pitanju Fadil Novalić, njemu je jučer oduzet mobitel. SIPA ima čvrste dokaze da je ova trojka umiješana u nezakonite radnje čim se svi nalaze na ispitivanju u Lukavici. U prostorijama SIPA-e su i dva tužioca Tužilaštva BiH koji rukovode istragom.

Ovim je potvrđeno da Tužilaštvo BiH sumnjiči Solaka i Hodžića za organiziranje grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja.

Nastavite čitati

Vijesti

Posljednje pripreme pred otvaranje “Reumala” (FOTO)

Objavljeno

-

Od

Lječilište “Reumal” Fojnica će, kako smo kazali, 01. juna ponovo otvoriti vrata svojim gostima nakon više od dva mjeseca “lockdowna” uzrokovanog korona virusom.

Ipak, nije se mirovalo kada su u pitanju unutrašnji i vanjski radovi na hotelu pa su dovršeni radovi na Banji, ali su uređeni i pristupni putevi i cvijetnjaci oko Reumala, piše mahalla.ba.

Danas se vrše i posljednje pripreme i “umivanje” pred otvaranje u ponedjeljak.

Također, drago nam je bilo čuti od menadžmenta Reumala da se termini u Reumalu uveliko rezervišu.

Nastavite čitati

Najčitanije